Білий слон

Українська

Університетські ініціативи на Економічному форумі у Карпачі

Ініціатива “Європа Карпат” є завжди цікавим майданчиком для спілкування та обміну думками у рамках Економічного форуму в Польщі, який 8-10 вересня проходить у Карпачі замість закритої на карантин традиційної Криниці. У другий день дискусій ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда разом із проректором Сучавського університету Штефаном Пуричем на панелі “Європа Карпат у центрі Центральної Європи. Огляд ініціатив” презентувати співпрацю Collegium Carpathicum у парламентському вимірі “Європи Карпат” та проєкт “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру” (PIMReC), що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

Цього ж дня разом із директором Студіум східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яном Маліцким ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда під час панельної дискусії “Третя місія університету 2.0. Співпраця університетів із зовнішнім середовищем під час пандемії COVID-19” мав змогу поділитися досвідом, із яким зіткнувся університет під час карантину та ще раз акцентувати увагу гостей форуму на реалізації спільних проєктів.

Адже карпатські держави продовжують співпрацю, незважаючи на існуючий кордон Європейського Союзу, який їх розділяє, що робить Карпатський макрорегіон набуттям стратегічного значення з точки зору всієї Центрально-Східної Європи.

Між тим, обов’язок підтримувати соціальну дистанцію, поряд з обмеженням свободи мобільності, унеможливили цього року функціонування університетів у традиційній формі. Тому й було домовлено про “третю місію” університетів ‒ співпрацю, що виходить за рамки традиційних форм і відкрита для зовнішнього середовища.

Два міжнародні проєкти PIMReC та Collegium Carpathicum, метою яких є саме реалізація цієї “третьої місії” ‒ приклад інноваційного підходу до освіти та міжнародної співпраці.

Теги: PIMReC, Collegium Carpathicum