Білий слон

Українська

Університети Collegium Carpathicum проведуть в Обсерваторії спільне засідання з депутатами ініціативи «Європа Карпат»

У перший день роботи Економічного форуму, який ще називають Центральноєвропейським Давосом, що в умовах пандемії 8-10 вересня проходить у польському гірському містечку Карпач, відбулась зустріч ректорів ініціативи Collegium Carpathicum, штаб-квартира якої знаходиться в Обсерваторії, з головою Парламентської карпатської групи та ініціативи «Європа Карпат» Мареком Кухцінським та директором Студіум східноєвропейських досліджень Варшавського університету, ініціатором Collegium Carpathicum Яном Маліцьким.

За переконанням ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігоря Цепенди, цей рік був складним для співпраці і реалізації як Collegium Carpathicum так і “Європи Карпат”. “Через пандемію не відбулось запланованого читання очних лекцій у рамках Collegium Carpathicum та обміну професорами”, ‒ пояснив ректор в інтерв’ю сайту БІЛИЙ СЛОН. Під час зустрічі її учасники прийняли рішення в новому навчальному році максимально використати університетські системи онлайн, а також запросити до онлайн-лекцій провідних вчених світу, які перебуватимуть у тому чи іншому університеті Collegium Carpathicum для продовження традиції англомовних лекційних курсів для студентів. Також ректори схвалили пропозицію Марека Кухцінського сконцентрувати свою увагу на тематиці безпеки у туристичних регіонах Карпат. Ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда розповів співрозмовникам про проєкт адаптації обсерваторії до потреб рятувальної служби (PIMREC) та погодився з пропозицією представників “Європи Карпат” щодо проведення саме науковцями аналізу наслідків повеней для країн карпатського регіону, узагальнення досвіду й вибудування певної стратегії попередження та мінімізації шкоди цього явища. На засіданні було схвалено пропозицію провести спільне засідання депутатів з країн, які входять до ініціативи “Європа Карпат”, з представниками університетів Collegium Carpathicum для визначення наступних етапів співпраці. Це засідання запланували провести 24 червня 2021 року у Міжнародному науковому центрі “Обсерваторія” Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван (Попіван). Польські парламентарії також задекларували намір співпрацювати із науковцями Collegium Carpathicum у двосторонніх депутатських групах з міжпарламентських зв’язків із зарубіжними країнами. Марек Кухцінський у розмові з ректорами висловив переконання, що проблематика університетів Collegium Carpathicum має бути обов’язково присутньою у діяльності цих груп, адже університети на експертному та науковому рівні можуть запропонувати парламентам та урядам свої ідеї, які надалі можуть бути включені в бюджет для їх реалізації. Учасники зустрічі також обговорили можливості співпраці університетів з погляду головних напрямків діяльності Карпатського регіону ‒ екології, історії, етнографії, міжкультурних зв’язків.

Публікація висловлює лише погляди автора і не може бути прирівняна до офіційної позиції Канцелярії Прем’єр-міністра та Фонду "Допомога полякам на Сході"

Теги: PIMReC, Collegium Carpathicum