Білий слон

Українська

Зустріч експертів з відбудови Обсерваторії (ФОТО і ВІДЕО)

18-19 лютого у Татарові (Івано-Франківська область) відбулась традиційна робоча зустріч експертів щодо створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван. У ній взяли участь ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький, представники університетів (офлайн та онлайн), представники управління ДСНС в Івано-Франківській області (офлайн та онлайн), Бещадської групи гірських добровольчих рятувальних загонів (онлайн), органів державної влади України і Польщі (онлайн), місцевого самоврядування та проєктних установ обох країн (онлайн), спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» (онлайн), підрядники, які виконують реставраційні та ремонтні роботи в Обсерваторії.

Напередодні 18 лютого відбулась IV Координаційна зустріч Керівного комітету проєкту PIMReC "Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру", який реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020. На ньому партнери обговорили шляхи подальшої реалізації проєкту, внесення змін у плани та бюджет, викликані продовженням проєкту у зв'язку з пандемією ще на 12 місяців (до 22 грудня 2022 року).

Міжнародний проєкт в рамках співпраці PL-BY-UA (Польща-Білорусь-Україна) реалізовується чотирма партнерами: Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, Варшавським університетом, управлінням ДСНС в Івано-Франківській області, Бещадською групою гірських добровольчих рятувальних загонів.

18 лютого партнерами було:

1) Обговорено та складено новий план заходів проєкту на 2021 рік, а саме проведення інформаційних днів, круглих столів, та зустрічей Керівного комітету. Всі заходи до червня 2021 року вирішено проводити у онлайн режимі. Найближчий захід - Інформаційний день - відбудеться 20 квітня 2021 року, де громадськості Івано-Франківської області будуть представлені проміжні результати проєкту.

2) Обговорено план проведення тренінгів та розглянуто альтернативні шляхи проведення цих заходів у випадку, якщо ситуація з епідемією не покращиться і введені карантинні обмеження залишаться в силі.

3) Обговорено та затверджено план будівельно-реставраційних робіт на 2021 рік та план зустрічей Інфраструктурної групи. Вирішено всі кроки і далі відображати у "Щоденнику будівництва" на сайті проєкту і доповнювати описи не тільки фотозвітами, а й короткими відео про хід робіт.

Детальніше ТУТ

19 лютого зустріч відбулась у в більш широкому колі експертів, дотичних у цілому до створення Міжнародного наукового центру "Обсерваторія", а не тільки тих, хто бере активну участь у проєкті PIMReC.

Відкрив засідання ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.


Директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький розказав про три етапи відбудови Обсерваторії.


Також до учасників наради звернулась Генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкевич.


В режимі онлайн привітав учасників наради директор Департаменту регіональної співпраці Міністерства фінансів та регіональної політики РП Рафал Балінський.

Маршалковське управління Підкарпатського воєводства є давнім партнером ініціаторів відбудови Обсерваторії. У зустрічі експертів взяв участь віце-маршалек Підкарпатського воєводства Пьотр Пільх.


Про хід будівельних робіт на Обсерваторії розповів директор ТзОВ "Будівельна компанія ТРАНСБУД" Володимир Марценюк. Експерти поставили підрядникам низку питань щодо реставраційних робіт. За словами Володимира Марценюка, цього року на завершальному етапі відновлення Обсерваторії буде зайнято від 25 до 40 робітників.


На прохання сайту БІЛИЙ СЛОН ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда підсумував дводенне засідання експертів у Татарові.




Теги: Обсерваторія