Білий слон

Українська

Учасники круглого столу вислухали інформацію про завершення ремонтних робіт

8 грудня у Варшавському університеті відбувся третій круглий стіл з обговорення результатів реалізації проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» PIMReC та його вплив на на розвиток туристичного бізнесу та прикордонних територій. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

Участь у круглому столі, що відбувся за смішаною системою онлайн та офлайн, взяли координатор проєкту, ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, голова інфраструктурної групи PIMReC, проректор Прикарпатського університету Ярослав Шинкарук, начальник відділу управління проектами, менеджер PIMReC Любов Зінюк; менеджери проєкту від Варшавського університету Ян Тигєльський і Юрій Ткачук, експерт інфрастуктурної групи від Варшавського університету Миколай Колач; представники Варшавського університету на чолі з директором Студій східноєвропейських досліджень Яном Маліцьким,; партнери проєкту з Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області на чолі з начальником Володимиром Чернецьким, а також заступник начальника, менеджер проєкту Микола Бурлак; партнери від Гірської добровільно-рятувальноі служби – Бещадська група (GOPR) на чолі з головою Кшиштофом Щуреком та менеджерка проєкту Кароліна Ківьор. Партнери поділились результатами роботи, вислухали виступи експертів та обговорили подальші кроки, які направлені на завершення проєкту 30 червня 2022 року.

Розпочався круглий стіл з привітання на адресу його учасників від директора Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яна Маліцького та ректора Прикарпатського національного університету Ігора Цепенди, а також керівників рятувальних служб Володимира Чернецького та Кшиштофа Щурека.

Після протокольної частини начальник Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький розповів партнерам про проведені у рамках проєкту кооодинаційні зустрічі, круглі столи, спільні з польськими колегами навчання та тренування, а також про придбане рятувальниками України обладнання.

Презентація ДСНС України в Івано-Франківській області Завантажити

Менеджерка проєкту від GOPR Кароліна Ківьор також презентувала результати роботи з боку польських рятувальників.

Презентація реалізації проєкту від GOPRЗавантажити

Зокрема, вона продемонструвала короткий фільм про спільні тренінги рятувальників на території Польщі, а також розказала про проведення 11 вересня 2021 року четвертого Інформаційного дня проєкту PIMReC на Вижнянському перевалі (поблизу містечка Ветліна, Республіка Польща).

Також у роботі круглого столу взяли представники міністерств та відомств Республіки Польща, низка польських та українських експертів.

Зокрема, про функціонування смарт датчика погоди Lufft WS800-UMB на даху обсерваторії розповів учасникам круглого столу доктор Ян Скоурон з Астрономічної обсерваторії Варшавського університету.

Завданням цього пристрою, який було встановлено у 2019 році польськими науковцями, був аналіз кліматичних та погодних умов на вершині гори Піп Іван впродовж наступних двох років. На жаль, датчик зізнав аварії у березні 2020 року внаслідок зафіксованої ним 12-годинної бурі та обледеніння. Але дані за 8 місяців його роботи надали науковцям університетів та партнерам корисну інформацію, яка дозволяє зробити певні висновки, які буде враховано, коли в рамках проєкту потужну у 2022 році в обсерваторії буде інстальовано справжню метеостанцію.

Презентація про функціонування смарт датчика погоди Lufft WS800-UMB Завантажити

«Проєкт, який ми реалізовуємо разом із нашими партнерами є неоціненним, адже з одного боку, він підтримує добрі тенденції розвитку туризму, дозволяє зробити туристийчний рух максимально безпечним, а з іншого дозволяє створити унікальний міжнародний науковий центр «Обсерваторія», – підкреслив, відкриваючи другу частину круглого столу, присвяченому обговоренню результатів інфраструкурної складової проєкту, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

В свою чергу директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький наголосив на тому, що партнери, які відновлюють будівлю обсерваторії, роблять це із максимальним збереженням її автентичності у зовнішньому вигляді та у дизайні внутрішніх приміщень.

Учасники круглого столу також вислухали інформацію про завершення ремонтних робіт в обсерваторії та обмінялись думками щодо окремих аспектів інфрастуктурної частини проєкту.

По закінченні круглого столу Ян Маліцький вручив учасникам сертифікати.

А менеджери проєкту від Варшавського університету Ян Тигєльський і Юрій Ткачук презентували настінний календар на наступний рік з історичними фото обсерваторії.

Теги: PIMReC