Білий слон

Українська

Театральні попівання до Дня Незалежності. "Енеїда" Котляревського

Там, де жива "любов к отчизні",

"там сила вража не устоїть,

там грудь міцніша од меча»…

Напередодні 30-річчя Незалежності України 21 серпня у суботу о 14 годині актори Івано-Франківського академічного драматичного театру імені Івана Франка на майданчиках коло будівлі обсерваторії на горі Піп Іван зіграють виставу «Енеїда» за мотивами однойменної легендарної поеми Івана Котляревського.

За задумом ініціаторів спецпроєкту "Театральні попівання на обсерваторії" Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Франківського драмтеатру, саме «Енеїду» цього ювілейного для нашої країни року обрано тому, що її трактування відомим українським режисером Ростиславом Держипільським представляє ідею народження нації. Адже нація формується разом через сміх, кохання, пригоди, а також загартовується завдяки воєнним випробуванням.

Вистава «Енеїда», яку на вершині гори зіграють актори – переважно випускники та студенти Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету, насичена народною музикою та улюбленими піснями. Це масштабне, потужне і динамічне дійство, в якому події розвиваються від безтурботної веселої комедії до великої драми сучасності. Жанр – феєрія-бурлеск. Через гумор та іронію, вишукану карнавальність, через чисту кольорову гаму цього сценічного видива, глядач побачить «іншого» Котляревського ‑ автора-пророка, котрий передбачив для народженої української нації і серйозні випробування, і процес гартування. У цій історії кожен глядач впізнає і самого себе, відчує напругу нашого драматичного сьогодення.

Під час пресконференції у середу 18 серпня керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Ростислав Держипільський назвав цей захід «черговою непересічною подією у житті театра»:

- «Енеїда» - це перший твір написаний класичною українською мовою і для нас це дуже символічно! Ця вистава була поставлена після трагічних подій на Майдані, коли з’явились перші новітні герої,які загинули за свободу України. Я не знав, що потрібно Україні у той період, який театр, які вистави. Точно не комедії, але і трагедій вистачало у житті. Тож, коли я прочитав останню главу в «Енеїді» - «Війна» - я зрозумів, що Котляревський прописав у ній все, що відбувалося у нашій історії.Я зрозумів, що саме треба робити, аби ця циклічність історії української нації більше ніколи не повторювалась. Я вірю, що цією виставою під небом Карпат напередодні 30-річчя Незалежності ми зробимо крок у майбутнє.

«Енеїду» Івано-Франківського академічного драматичного театру імені Івана Франка і справді вирізняє надзвичайна віра режисера в силу та енергію життя. Тож ініціатори «Театральних попівань на обсерваторії» переконані, що «Енеїда» зіграна напередодні Дня Незалежності під відкритим небом на третій за висотою вершині українських Карпат стане справжнім еталоном чесного патріотичного сценічного твору.

Як зазначив під час пресконференції ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, «цей проєкт є дуже важливим для університету, бо це є розвиток ще одного напрямку роботи обсерваторії":

- На цьому артмайданчику кожен рік ми будемо планувати представлення Україні таких феєрій, вистав, у виконанні, зокрема, наших випускників та студентів. Ми також запрошуємо на виставу учнів та студентів-переможців природничих олімпіад, видатних вчених-екологів, адже хочемо через мистецтво привернути увагу до проблем екології. Погода, переконаний, буде доброю! Минулого року були складні погодні умови. Але ніхто не забуде фіналу вистави, коли просто неба відбувалась молитва за націю. Саме у цю мить туман і всі хмари розійшлись і ми побачили дивовижне зоряне небо, яке можна обачити тільки у підручниках астрономії.

- Цього разу плануємо зіграти не ввечері, а приблизно о 14 годині, - додав Ростислав Держипільський. - Щоб було безкрайнє блакитне небо і море гір. Я вже хочу це побачити! Думаю, це буде неймовірно на тлі обсерваторіїта Чорногірського хребта!

Щодо запрошення глядачів на виставу, то режисер пожартував: «Я не знаю, ми запрошуємо чи ні. Як і минулого разу буде складна логістика. Хочемо, як торік, зробити прямий ефір, бо ми робимо це для всієї України! Але … я би заздрив тим людям, які це побачать наживо!».

Забезпечуватиме реалізацію проєкту також Головне управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, спецпроєкт "Театральні попівання на обсерваторії" було створено у рамках проєкту PIMReC “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру”, який реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020. Все про минулорічний захід можно подивитись ТУТ.