Білий слон

Українська

Недосяжна нація під самими зорями (ФОТО, ВІДЕО)

Вперше в стінах обсерваторії на горі Піп Іван у День Незалежності України зіграно виставу Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Нація» за творами Марії Матіос.


Заходом під назвою "Недосяжна нація" партнери, які нині відроджують обсерваторію, започаткували новий соціальний артпроєкт "ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ" додатково до проєкту "Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру" (PIMReC) за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

Головною ідеєю вистави було зробити онлайн-подарунок усім шанувальникам високого мистецтва до Дня Незалежності. Але на виставі були присутні й глядачі, які таки дочекалися дійства! І не пошкодували, що лишилися на вершині гори аж до ночі. Адже це була неперевершена імпровізація у трьох локаціях всередині обсерваторії та фіналу, який відбувся просто неба. Адже затиснута у кайдани нація має вийти на свободу!


Народження і смерть. Труна, що у фіналі стає колискою. Пронизлива розповідь про нерозривний зв'язок життя та смерті, яку не треба боятися. Бо кожна колиска рано чи пізно стає труною, а кожна труна - колискою.



Пісні, голоси, ляльки-мотанки. Різдво і Великдень. Образи чекістів, які не тільки катували, але й співчували та навіть допомагали, мовляв, "ми всі тут рідня" і "кров не має нації".


Все це поєднувалось у обсерваторії протягом півтори години задля того, щоб донести до нас всю глибину трагедій, що відбувалися у 40-і роки у гуцульських сім’ях із приходом радянської влади. Трагедій і горя, через які йшла нація до своєї незалежності.


Стіни обсерваторії - ровесниці подій - також бачили багато горя. Вони додали особливого трагізму та емоційної напруги виставі. Всі присутні, які знаходились буквально на відстані протягнутої руки від акторів, пропускали крізь себе кожне слово, кожен рух, кожну сльозу та подих акторів.


Атмосферу та енергетику цього вечора у обсерваторії просто неможливо передати словами. Байдужим не лишився ніхто. Недосяжна нація покликана узагальнити та пояснити загальні поняття, закумулювати все, що містить поняття «Нація».

У фіналі вистави просто під зоряним небом Карпат зазвучав голос самої Марії Матіос, яка спеціально до цієї події записала для глядачів уривок зі своїх творів.


Відео та фото ЛЕОН ТІЩЕНКО.





Теги: Білий Слон