Білий слон

Українська

    На "Європі Карпат" презентовано Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України та Польщі

    Ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда 28 лютого під час конференції парламентської ініціативи "Європа Карпат" розказав про хід будівельних робіт Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі (МЦЗ) у Микуличині.

    Нагадаємо, у 2012 році на зустрічі в Яремче було висловлено парламентську підтримку (на Парламентській Асамблеї України та Польщі) щодо відбудови астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван (Чорногора, Івано-Франківській області) та створення Міжнародного центру зустрічей молоді України та Польщі у Микуличині. Він є проєктом-супутником Міжнародного наукового центру «Обсерваторія" (МНЦ).

    Центр зустрічей нині будується Прикарпатським університетом і так само як МНЦ сприятиме європейській інтеграції України.

    На даний час ідуть активні перемовини з польськими партнерами, які позитивно ставляться до ідеї фінансового входження в цей проєкт шляхом придбання сучасного ІТ-обладнання для реалізації першого завдання центру.

    Пропонуємо до перегляду фоторепортаж з будівельного майданчика у розділі "Новини МЦЗ"!

    За ідеєю Прикарпатського та Варшавського університетів, діяльність МЦЗ буде спрямовано на розвиток партнерських відносин і співпраці студентів, представників позашкільної освіти та волонтерського руху української, польської, а також молоді інших країн Європейського Союзу.

    Концепція МЦЗ, запропонована Прикарпатським національним університетом, будується на досвіді діяльності міжнародних молодіжних центрів Німеччини, Франції, Польщі, але вносить нові елементи, які докорінно відрізняють її від згаданих Центрів зустрічей студентської молоді. Саме село Микуличин підходить для реалізації цього задуму якнайкраще, бо воно також формувалося на полікультурному пограниччі – на кордонах країн, народів, культур, релігій і мов.

    У концепції збережено традицію дискусійного клубу, який дозволить створити майданчик для спілкування молоді різних країн з метою роздумів про минуле з метою формування спільного бачення майбутнього.

    Перший елемент, який до цього часу не був реалізований в інших центрах – це створення сучасного ІТ-Hub. Мета якого полягає у формуванні платформи комп’ютерних симуляцій при прийнятті управлінських рішень для молодих лідерів. Подібні програми вже віддавна розроблені в США та країнах ЄС й успішно функціонують для формування мислення керівників різних ланок при підготовці їх до управління.

    Другий елемент – це унікальна платформа розвитку наукової та інноваційної практичної (stаrt-ups) співпраці, для дискусій, проведення семінарів, конференцій.

    Третій елемент – це спільні гірські мандрівки в Карпатах, які мають інтегрувати і зближувати молодь різних країн в екстремальних умовах. Саме цьому елементу сприятиме діяльність Міжнародного наукового центру «Обсерваторія».

    Згадані напрямки діяльності Центру дозволять формувати потужне проукраїнське лобі, насамперед, в середовищі країн Євопейського Союзу, а також серед важливих для України країн світу. Додатково, вже сьогодні ініціатори проєкту – Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Варшавський університет усвідомлюють, що завдання і потужність Міжнародного центру зустрічей студентської молоді значно виходить за свої рамки. Тобто, на найближчу перспективу цей центр стане Центром інтеграції молоді ЄС та країн пострадянського простору. Це дозволить Україні формувати свій позитивний імідж і лобі України не тільки в межах ЄС.


    Теги: МЦЗ