Білий слон

Українська

    Храм Науки. Оцінка та перспективи

    Команда фахівців створення Міжнародного наукового центру "Обсерваторія" збільшилася на ще одного видатного науковця! Вперше підкорив Попіван та побував у Обсерваторії біохімік, доктор біологічних наук, професор, лауреат премій «Scopus Awards Ukraine» та «Web of Science Award Ukraine», завідувач кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, автор понад 200 наукових праць, опублікованих переважно у провідних міжнародних виданнях (індекс Гірша 35 у Scopus) Володимир Лущак.

    -- Мені потрібно було побачити Обсерваторію на власні очі і хочу сказати, що я у захваті! Це місце може дати дуже багато для української науки! – заявив професор Лущак у інтерв’ю БІЛОМУ СЛОНУ. -- Зрозумілі речі – астрономічна обсерваторія та рятувальний центр, але є перспективи й для проведення на базі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» досліджень з боку науковців, які вивчають різноманітні фізіологічні процеси та здоров’я людей, з боку біохіміків.

    Зокрема, дуже цікавими, на думку Володимира Лущака, можуть бути дослідження впливу високогір’я на організм людини, «які в Україні зараз не проводиться, на жаль». Їх метою є не тільки лікування, а й профілактика певних хвороб. «Цікаво саме тут вивчати захисні потенціали організму», -- підкреслив завідувач кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету.

    Ще одним цікавим напрямком провідний український вчений вважає вивчення рослин, які ростуть тільки на Чорногірському хребті.

    -- Рослини, які ростуть у зоні високогір’я мають високий захисний потенціал і вивчивши це, ми знатимемо яким чином використовувати дещо», -- загадково пообіцяв Володимир Лущак. -- Частину досліджень вже проведено на нашій кафедрі. Але першим етапом має стати вдалий підхід до їх розмноження.

    Як відомо, згідно із задумом ініціаторів відбудови - Прикарпатського та Варшавського університетів - будівля на висоті 2028 м матиме широке наукове комплексне використання.

    Перший напрям використання – астрономічні спостереження. Інсталяція наукового приладу смарт датчика погоди Lufft WS800-UMB відбулася 27 липня в рамках реалізації спільного проекту з відновлення колишньої астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван між Варшавським та Прикарпатським університетом. Обладнання належить Астрономічній обсерваторії Варшавського університету та передано українським партнерам Студіями Східної Європи Варшавського університету в безоплатне користування. Завданням смарт датчика погоди є аналіз клімату на вершині гори протягом наступних двох років. За його результатами буде прийнято рішення щодо визначення типу астрономічного телескопу, який буде встановлено в Обсерваторії на горі Піп Іван http://observatorium.pnu.edu.ua/post/yakii-telesko...

    Другий напрям – метеорологічні дослідження. Наступного року в рамках проекту PIMReC планується встановлення метеостанції http://observatorium.pnu.edu.ua/post/adaptaciya-ob...

    Також планується експлуатація МНЦ, пов’язана з організацією українських, польських та міжнародних наукових досліджень. Зокрема, йдеться про індивідуальні та групові дослідження, а також студентські практики в галузі біології, ботаніки, природокористування, геології, астрономії, географії, метеорології, кліматології, туризму тощо.

    На сайті БІЛИЙ СЛОН можна ознайомитися з дослідженнями, які ведуться по окремих напрямках молодими дослідниками Прикарпатського університету http://observatorium.pnu.edu.ua/category/naukovi-r...

    Астрономія http://observatorium.pnu.edu.ua/category/astronomi...

    Метеорологія http://observatorium.pnu.edu.ua/category/meteorolo...

    Біологія http://observatorium.pnu.edu.ua/category/biologiya

    Лісівництво http://observatorium.pnu.edu.ua/category/lisivnict...

    Туризм http://observatorium.pnu.edu.ua/category/turizm

    Екологія http://observatorium.pnu.edu.ua/category/ekologiya


    Теги: ПНУ, Обсерваторія