Білий слон

Українська

    Європейські партнери очікують на максимальну безпеку туристів


    Реалізація проекту адаптації Обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру (Adaptation of former observatory on the Pip Ivan Mountain to the needs of alpine Rescue service training Center - PIMReC) має підвищити професійний рівень рятувальників високогірних районів в Україні та Польщі та покращити безпеку туристів у Карпатах. Про це заявив сайту БІЛИЙ СЛОН директор Центру європейських проектів Лешек Булер, який підкорив вершину разом із координаторами Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. 27 липня у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія» на горі Піп Іван вони взяли участь у церемонії підписання протоколу передачі смарт датчика погоди Lufft WS800-UMB між ректором Прикарпатського університету Ігорем Цепендою та директором Студій Східної Європи Варшавського університету Яном Маліцьким.

    На думку Лешека Булера, PIMReC - це внесок у розвиток комплексної високогірної рятувальної системи. Завдяки проекту має бути підвищено обізнаність транскордонного співтовариства щодо заходів безпеки. Європейські партнери очікують на розробку єдиних оперативних стандартів, що стане фундаментом для подальших координованих рятувальних дій по обидва боки від кордону. Адже останнім часом значно зріс потік туристів, які обирають маршрут Карпати (Україна) - Бещади (Польща). Щороку тільки кількість осіб, які офіційно реєструються перед виходом на цей маршрут, сягає 190 000. Згідно зі статистичними даними щодо нещасних випадків, щороку близько 16 туристів гинуть, 220 - важко травмуються через втрату орієнтування на місцевості, особливо у складних погодних умовах та низькій видимості, недостатні знання про гірські маршрути, а також неналежну підготовку до піших походів. Саме тому надзвичайно важливо мати висококваліфіковану рятувальну команду, яка буде добре натренована та добре оснащена найновішими засобами.

    На жаль, наявні умови забезпечення безпеки на об’єктах гірської рятувальної інфраструктури не відповідають вимогам сьогодення. Відсутність професійного обладнання, а також нестача кваліфікованого персоналу - це основні перешкоди на шляху до встановлення сучасної та ефективної високогірної рятувальної служби. На додачу, однією з ключових проблем є нестача належної матеріальної та технічної бази, яка б забезпечила проведення відповідних навчань, що підвищуватимуть і розвиватимуть компетенцію та професіоналізм працівників.

    Саме тому впровадження цього проекту дозволить забезпечити необхідну інфраструктуру та технічні засоби для створення навчального центру на базі Обсерваторії. Центр надасть змогу проводити навчання для рятувальників не лише з України але й з інших країн Карпатського регіону.

    Головна мета розрахованого на два роки проекту PIMReC -- тісна співпраця між установами Польщі та України задля спільного вирішення питання підвищення безпеки високогірного туризму шляхом реалізації ряду заходів, спрямованих на досягнення цієї цілі.

    Грантхолдер -- Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Бенефіціари - Група Бещадської гірської волонтерської служби швидкого рятівництва (GOPR), Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Івано-Франківській області, Варшавський університет

    Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна вже 15 років підтримує процеси розвитку на прикордонній території Польщі, Білорусі та України шляхом фінансування різноманітних проектів. Усі проекти, що фінансуються у рамках Програми Польща-Білорусь-Україна, є некомерційними та сприяють поліпшенню якості життя мешканців східної Польщі та Західної України і Білорусі. Вони демонструють сильний транскордонний ефект не лише завдяки партнерству між інституціями цих трьох країн, але насампередзавдяки результатам діяльності та позитивному впливу цих проектів на прикордоннітериторії.

    Щодо Центру Європейських проектів, то його основна мета - підвищити ефективність роботи фондів Європейського Союзу, створюючи найкращі можливі умови для доступу до них, завдяки підтримці соціально-економічного розвитку. Центр - це команда висококласних фахівців, яка бере активну участь у реалізації Стратегії відповідального розвитку та європейського територіального співробітництва та прагне ефективного впровадження європейських програм, в яких бере участь, надаючи ефективну інформаційно-консультативну підтримку громадянам та організаціям, які використовують кошти ЄС.


    Теги: PIMReC