Білий слон

Українська

    Володимир Воронов: «Обсерваторію має відвідати кожен школяр»

    У сучасному мегаполісі діти, як правило, позбавлені можливості бачити зірки в усій їх красі. Заважають вогні вуличного освітлення і реклами, та й смог істотно зменшує блиск небесних світил. Тож одним з напрямків роботи Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван має стати ознайомлення школярів з зірковим небом та таємницями астрономії переконаний член Комітету з питань освіти, науки та іновацій Верховної Ради України Володимир Воронов. Про це він заявив у коментарі сайту БІЛИЙ СЛОН. Народний депутат шкодує, що відкрив для себе це чудове місце лише у 45 років і закликає батьків та вчителів відкрити для дітей одне з див українських Карпат значно раніше.

    Отже якщо хочеться поспостерігати за зірками і планетами, побачити і запам’ятати розташування відомих сузір’їв, дізнатися багато цікавих фактів про наших найближчих і далеких сусідів по Галактиці – слід відправлятися в Обсерваторію, у якій у найближчій перспективі буде відновлено астрономічну частину — ротонду. Зокрема, у ній планується встановити телескоп.

    Голосування щодо підтримки ініціатив Прикарпатського університету щодо відродження Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» (МНЦ) Прикарпатського і Варшавського університетів на горі Піп Іван та добудови Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі в селі Микуличин відбулося 18 серпня 2023 року під час виїздного засідання Комітету ВР України у відреставрованій завдяки європейським грантам будівлі МНЦ «Обсерваторія» на горі Піп Іван. Народні депутати вирішили звернутися до Кабінету міністрів України щодо передбачення у державному бюджеті коштів на завершення, закупівлю наукового обладнання та запуск обох університетських міжнародних центрів.