Білий слон

Українська

    Відвідання будівництва Міжнародного центру зустрічей молоді України і Польщі

    Учасники проекту "Екокампус Чорногора" відвідали спортивно-оздоровчий табір Прикарпатського університету "Смерічка" та побували на будівництві Міжнародного центру зустрічей молоді України і Польщі (МЦЗ) у Микуличині.

    Ректор Прикарпатського університету розповів студентам про майбутній МЦЗ. ВІн зазначив, що ідея створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Республіки Польща ґрунтувалася на досвіді Франції і Німеччини, коли в 1960-х роках канцлер Німеччини Конрад Аденауер і президент Франції Шарль-де-Голль зрозуміли, що для реалізації ідеї створення спільної Європи та ЄС, насамперед, потрібно налагодити міжлюдські відносини між їхніми країнами, які за результатами Другої світової війни залишались надзвичайно напруженими.

    "З цією метою було визначено покоління людей, які мали розбудовувати об’єднану Європу і, відповідно, формувати спільну стратегію. Цю місію взяли на себе Центри зустрічей студентської молоді. Першочергове завдання Центрів полягало у створенні дискусійних майданчиків для подолання стереотипів, які нашарувались десятками років в обох суспільствах; формування відчуття вразливості один одного щодо тих проблем, які виникли у наслідок конфліктів і війни, а також у формуванні спільного бачення майбутнього. У Європі діяльність такого роду центрів добре зарекомендувала себе як дієвий інструмент примирення. Це стало фундаментом для двох локомотивів об’єднаної Європи– Німеччини і Франції, які створили платформу для реалізації цієї ідеї. На початку 1990-х років цю формулу запозичила Польща. Взаємини між Польщею і Німеччиною за результатами Другої світової війни також були особливо складними. Це було викликано пам”яттю про мільйони загиблих поляків від рук гітлерівців, масових депортацій німецького населення, територіальних претензій тощо. В цих умовах політичні кола Німеччини і Польщі прийняли рішення про створення Центру зустрічей студентської молоді в Кшижовій, на базі колишнього палацу генерала Гельмульта фон-Мольтке. Ідея створення нашого Центру зустрічей студентської молоді грунтувалась на тих же пріоритетах, які виконували Центри зустрічей молоді Німеччини і Франції", - пояснив ректор Ігор Цепенда.

    Він також додав, що концепція Центру, запропонована Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, хоча і будується на досвіді діяльності міжнародних молодіжних центрів Німеччини, Франції, Польщі, але вносить свої нові елементи. "Перший елемент, який до цього часу не був реалізований в інших центрах – це створення сучасного ІТ-Hub. Мета якого полягає у формуванні платформи комп’ютерних симуляцій при прийнятті управлінських рішень для молодих лідерів. Подібні програми вже віддавна розроблені в США та країнах ЄС й успішно функціонують для формування мислення керівників різних ланок при підготовці їх до управління. Другий елемент – це унікальна платформа розвитку наукової та інноваційної практичної співпраці, для дискусій, проведення семінарів, конференцій. Третій елемент – це спільні гірські мандрівки в Карпатах, які мають інтегрувати і зближувати молодь різних країн в екстремальних умовах. Цьому також сприятиме діяльність Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван", -- розповів ректор.

    На будівельному майданчику Ігор Цепенда також розказав, який вигляд матиме сама будівля: "Загальна архітектурна ідея комплексу – це трикутний будинок-гражда галерейного типу. З усіх його боків – двоповерхові корпуси. Центральна частина використовуватиметься як конференц-зал. Загалом передбачено 60 номерів, у яких можна розселити до 200 осіб. Головний вхід у МЦЗ передбачено з вулиці. Сам конференц-зал буде універсальним для конференцій, виставок та будь-яких інших масових заходів і розрахований на 400 осіб. Його висота сягає 12 метрів. Найнижча стеля допоміжних залів – 6 метрів".

    "Є фінансова і політична підтримка проекту МЦЗ від уряду України. Є бажання польської сторони також долучитися до цього проекту. Очікуємо від вас нових ідей! Адже проект "Екокампус "Чорногора" - це мініатюрний приклад того, що буде відбуватиметься у майбутньому Міжнародному центрі зустрічей молоді України і Польщі у Микуличині", - підсумував ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.



    Теги: МЦЗ, Екокампус