Білий слон

Українська

​Уряд визначив як пріоритетний інвестиційний проєкт «Міжнародний науковий центр "Обсерваторія" на горі Піп Іван - платформа розвитку Карпатського регіону»

Кабінет Міністрів визначив як пріоритетні 103 інвестиційні проєкти до 2023 року. Відповідне розпорядження уряд затвердив з триденним доопрацюванням на засіданні в середу 18 листопада. Серед інвестпроєктів, які планується реалізувати за рахунок держбюджету і міжнародної технічної допомоги, - модернізація сімейства літаків Ан-124-100 та Ан-225 на ДП "Антонов", ракетно-космічний комплекс повітряного старту та Міжнародний науковий центр "Обсерваторія" на горі Піп Іван - платформа розвитку Карпатського регіону.

Партнерами Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у цьому проєкті є Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано- Франківській області, Карпатський національний природний парк; Підкарпатське воєводство (Республіка Польща); Бещадська Гірська добровільно-рятувальна служба (GOPR) (Республіка Польща); Студіум східноєвропейських досліджень Варшавського університету (Республіка Польща).

Нагадаємо, завдяки договорам про співпрацю, підписаним між Прикарпатським університетом та УДСНС в Івано-Франківській області частину приміщень обсерваторії використовують для розташування пункту високогірної рятувальної служби. Пізніше її змінять на професійну високогірну рятувальну службу (навчальний центр та пошуково-рятувальна станція), що функціонуватиме цілий рік. Договір про співпрацю продовжено 28.07.2020 року. Ця частина робіт розпочалась в рамках проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі ПіпІван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC), що
реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми
транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

За період реалізації проєкту PIMReC розроблено проєктно- кошторисну документацію, виконується частина робіт з реставрації будівлі обсерваторії, передбачено придбання одиниці метеорологічного обладнання для забезпечення безпечного туризму через платформу електронних послуг. Також передбачено, що прогнози погоди будуть використовувати для місцевого аеропорту та Українських авіаліній для планування польотів.

Об'єкт “Обсерваторія” локалізований в межах Карпатського національного природного парку, з яким університет, а також Міністерство екології та природних ресурсів України, Міністерство освіти і науки України 22.09.2018 р. підписали Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю. Метою документу є відновлення Обсерваторії, шляхом створення в т.ч. на її базі Карпатського екологічного центру.

Карпатський регіон є одним з найпривабливіших географічних регіонів Центральної та Східної Європи, який має стратегічне значення у розвитку територій різних держав. А високогірне розташування обсерваторії робить її унікальним в Європі науковим осередком. В світі всього налічують близько 400 обсерваторій, в Україні - діючих – 6, йдеться у описі проєкту.

Університети - це поки що єдині структури, які всебічно і глибоко можуть охопити проблематику Карпатського регіону, що турбує суспільства країн, 7 університетів з яких, в т.ч. Прикарпатський університет, входять до складу консорціуму Collegium Carpathicum.

Теги: Обсерваторія, PIMReC