Білий слон

Українська

Телевізійну трансляцію з Обсерваторії 24 серпня забезпечить «Суспільне: Карпати». Час буде оголошено за півгодини до початку

У День Незалежності України виставу Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Нація» за творами Марії Матіос вперше зіграють на висоті 2028 метрів – на вершині гори Піп Іван (Попіван). Заходом під назвою "Недосяжна нація" партнери, які нині відроджують обсерваторію, започатковують новий додатковий соціальний арт-проєкт "ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ" у рамках проєкту "Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру" (PIMReC) за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020. Важливо, що це буде жива історія онлайн: не треба нікуди іти, бо можна в реальному часі доєднатися до перегляду і віддати шану усім, хто поклав своє життя за Україну.

ТБ трансляцію забезпечить «Суспільне: Карпати». Так саме захід можна буде дивитися їх youtube-сторінці

а також - на ФБ-сторінці театру

та його youtube-канал

БІЛИЙ СЛОН також транслюватиме виставу на своїй ФБ-сторінці, а відеозапис окремо буде опубліковано на сайті пізніше.

- Оскільки організація цього заходу в умовах високогір’я - це досить складна справа і проводитиметься нами вперше, без жодних репетицій на горі, то просимо нас зрозуміти: годину початку вистави визначити важко. Тільки дуже приблизно ми зараз розуміємо скільки часу знадобиться акторам, щоб піднятися на гору і там підготуватися до вистави; технічній команді, щоб виставити зручно і безпечно декорації, світло і звук; телевізійникам, щоб налагодити інтернет-зв'язок і трансляцію. Тому й на саму гору глядачі не запрошуються, аби не тримати невизначений час на вершині велику кількість людей. Крім того, за умови поганої погоди дійство відбуватиметься у середині будівлі, і там глядачів точно не буде. Адже в умовах реконструкції, яка зараз ведеться, це абсолютно не можливо. Але як тільки 24 серпня в Обсерваторії все буде готово до початку вистави, за півгодини ми оголосимо на сайтах та на всіх сторінках соцмереж організаторів точну годину, - відповів сайту БІЛИЙ СЛОН на найактуальніші зараз питання прихильників театру та туристів ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.

- Для нас проєкт «Недосяжна нація»- виклик і випробування. «Націю» ми грали в різних містах і в різних куточках планети. Але подібне - вперше. Молитва-реквієм «Нація» уже 10 років на різних сценах і несценічних локаціях через ляльку-мотанку – сакральний символ єднання тих, кого ВЖЕ нема і кого ЩЕ нема на цім світі, нагадує нам про висоти нашого духу, про силу нашої нації і мудрість поколінь. У День незалежності України ми відкриваємо тут свій 82-й сезон для мільйонів українців, у час пандемії ми гратимемо для всіх українців, і в цьому є найвищий духовний сенс. Бо наш театр - це не підлога і стеля. Наш театр - це Небо і Земля.

Я дякую усім, хто сприятиме реалізації такого надскладного проєкту, в першу чергу господарям Міжнародного наукового центру "Обсерваторія" - Прикарпатському національному університету та Варшавському університету, журналістам «Суспільне: Карпати», котрі вестимуть пряму трансляцію, керівнику Карпатського національного природного парку Володимиру Слободяну, начальнику Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимиру Чернецькому, -- у свою чергу заявив сайту БІЛИЙ СЛОН режисер-постановник, народний артист України, лауреат національної премії України імені Тараса Шевченка Ростислав Держипільський.



Теги: Обсерваторія