Білий слон

Українська

    ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ: Україні бути!

    До Дня Незалежності України Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка на висоті 2028 метрів над рівнем моря зіграв неооперу-жах «HAMLET». Ця вистава відбулася в рамках артпроєкту "ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ», який було започатковано Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Франківським драмтеатром чотири роки тому.

    За задумом ПНУ та партнерів, зокрема, Галичини TV та Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області, відреставровану обсерваторію Прикарпатського та Варшавського університетів має бути використано не тільки для астрономічних та метеорологічних спостережень, студентських практик екологів і біологів та потреб високогірного рятувального навчального центру. Беручи до уваги факт, що Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» знаходиться на одній з найвищих та найкрасивіших вершин Чорногірського гірського масиву Українських Карпат, об’єкт матиме широке комплексне використання. Зокрема, тут також раді співпраці з творчими людьми.

    Вперше у 2020 році на вершині гори Піп Іван було зіграно виставу «Нація» за творами Марії Матіос. Захід мав назву «Недосяжна нація». Наступного року на стінах обсерваторії напередодні 30-річчя Незалежності України актори показали глядачам «Енеїду» Івана Котляревського. У серпні 2022 року вистава-плакат «Бій за Україну» стала меседжем всьому світу про те, що ми - живі! Що ми - Нація, яка власною кров’ю виборює свою незалежність і обов’язково переможе ворога. Минулого року з вершини гори лунало слово патрона нашого університету Василя Стефаника. Актори майстерно зіграли притчу «Вона — земля» за новелами письменника про святі образи на іконостасі планети, про те, що мученики і праведники історії людства волають про милосердя та любов, про воз‘єднання Матері і Сина, про кінець війни.

    Цього року було обрано виставу «HAMLET» , аби дати ствердну відповідь на питання «бути чи не бути?» українській нації.

    Відеотрансляція вистави розпочнеться 24 серпня о 20:00 на соціальних сторінках Івано-Франківського академічного драматичного театру імені Івана Франка у Facebook та YouTube.

    Теги: Обсерваторія, Піп Іван