Білий слон

Українська

Ризик зіткнення астероїда Апофіс із Землею виключено

Вчені виключили будь-який ризик зіткнення астероїда Апофіс із Землею в найближчі 100 років. Хоча в наступний раз він пролетить дуже близько. Астероїд Апофіс є, мабуть, найвідомішим серед тих об'єктів, для яких є або був хоча б якийсь крихітний ризик зіткнення з Землею. Справа в тому, що цей досить великий астероїд періодично "зустрічається" з нашою планетою і тому Європейським космічним агентством його було віднесено до класу потенційно небезпечних.

Апофіс пролетів повз Землю 5 березня на відстані близько 16 млн км, що дозволило астрономам уточнити його характеристики, а також параметри орбіти. І якщо раніше існував крихітний шанс зіткнення з Землею при одному з майбутніх зближень, то тепер вчені вважають, що нашій планеті нічого не загрожує як мінімум найближчі 100 років.

Наступні зустрічі Апофіса з Землею відбудуться в 2029, 2036 і 2068 році, і у всіх випадках ми зможемо відчувати себе в безпеці. Нові спостереження дозволили зменшити невизначеність орбіти небесного тіла з сотень кілометрів до кількох. При цьому в 2029 році астроїд пролетить на відстані всього близько 30 000 км від Землі, тобто ближче ряду супутників. Так близько, що його навіть можна буде побачити неозброєним оком. Сам астероїд має діаметр близько 325 м і масу близько 27 млн тон

Теги: Обсерваторія