Білий слон

Українська

    Приз від БІЛОГО СЛОНА найкращим пастушим псам України

    Сайт Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» БІЛИЙ СЛОН вирішив нагородити призами власників собак пастуших порід - переможців класів (традиційного та класичного стилів) у Міжнародних змаганнях з Пастушої служби, які відбудуться 25-26 травня в Україні.

    Це кухоль із зображенням (у вигляді гірської гряди) тих порід, які беруть участь саме у цих змаганнях Кінологічної Спілки України під суддівством Барбари Кіш (Угорщина) – судді Міжнародної Кінологічної Федерації (FCI). Це робочі пастуші собаки порід: Великий швейцарський зенненхунд, Бріар (французька вівчарка), Німецька вівчарка, Вельш коргі пемброк та Бордер-колі.

    Вівчарство в Україні є традиційною галуззю. Як констатує статистика, українські вівці дають на рік близько 3,5 тисячі тонн брудної вовни. Щоб порахувати миту, треба ділити навпіл. Тобто на кожного українця припадає всього близько 100 грамів сировини, з якої можна виготовити і шкарпетки, і светри, і шарфи з рукавицями. Цієї кількості вовни, вважають фахівці, дуже мало. Хіба що вистачить на одну шкарпетку. Згідно з гігієнічними нормами, потреба людини у вовні та виробах з неї становить кілограм на рік.

    Однак сказати, що галузь залишено в Україні напризволяще, було б не зовсім справедливо. В Україні є люди, які поставили перед собою за мету відродження вівчарства і виконують задля цього певні задачі. Але після змін в аграрному секторі, які сталися за останні роки, вівчарство виявилося найменш економічно захищеним серед інших галузей тваринництва, що зумовило небачені темпи його скорочення, а в деяких регіонах України — повну ліквідацію.

    Як стверджують фахівці, якщо взятися за розв’язання назрілих проблем зберігаються непогані перспективи для відродження. Зокрема, у Карпатському регіоні. Для цього необхідно зробити так, щоб вівчарство стало не лише справою для душі, а й вигідним бізнесом для невеликих фермерських господарств. Отже у планах Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван - популяризація, підтримка та розвиток вівчарства на полонинах Чорногірського хребта.

    Саме тому сайт БІЛИЙ СЛОН вирішив зробити перший крок у цьому напрямку і долучився до підтримки призового фонду дресирувального центру «Династія» (с. Соснівка, Іванківського району, Київської області), який через власну роботу та кінологічний спорт міжнародного рівня популяризує вівчарство і надає допомогу у дресируванні псів пастуших порід, зокрема, гірськіх.


    Теги: Білий Слон