Білий слон

Українська

Обсерваторія матиме ще один напрямок використання (ВІДЕО)

Заходом під назвою "Недосяжна нація", який відбувся 24 серпня, започатковано артпроєкт "ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ".

Сьогодні на горі Піп Іван (Попіван) ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда та керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Ростислав Держипільський підписали договір про співпрацю.

Тож відреставровану обсерваторію буде використано не тільки для астрономічних та метеорологічних спостережень, студентських практик екологів та біологів. Беручи до уваги факт, що будівля знаходиться на одній з найвищих та найкрасивіших вершин Чорногірського гірського масиву Українських Карпат, об’єкт матиме широке комплексне використання. Зокрема, віднині тут будуть раді і співпраці з творчими людьми.

Організатори артпроєкту поділилися із сайтом БІЛИЙ СЛОН своїми планами та враженнями від зіграної напередодні ввечері у стінах Обсерваторії вистави «Нація» за творами Марії Матіос, яку у прямому ефірі транслювало «Суспільне: Карпати» та яку по телебаченню та на сторінках соціальних мереж «Суспільного», Франківського драмтеатру та сайту БІЛИЙ СЛОН подивилося у День Незалежності України близько 100 тисяч глядачів.

-- Вчора було складно. Але ми впорались, і це була унікальна історія. Адже нині ведеться реставрація будівлі і такої локації, на якій ми зіграли, тут вже не буде. Бо будуть зроблені перекриття, встановлено двері. А це була історична мить. Взагалі ми, кожен українець, творимо історію. Пам‘ятайте це! Недосяжно націє, як ми можемо програти цю державу?!, - звернувся до всіх, хто сприяв та вболівав за втілення задуму, спостерігав за прямим ефіром з обсерваторії, режисер-постановник вистави та керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Ростислав Держипільський.

Він підкреслив, що українці є великими мрійниками та романтиками, «згодні багато чого придумати, але довести до кінця інколи не вміємо». Однак Ростислав Держипільський переконаний, що проєкт відродження колишньої обсерваторії і створення у її стінах Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів буде втілено у життя: "Форму наповнено змістом".

Ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда у свою чергу зазначив, що ідея артпроєкту виникла ще три роки тому. Але різні причини заважали її втіленню.

-- Нарешті нам це вдалося!, - заявив Ігор Цепенда, підкресливши також і мужні якості режисера та акторів, які вийшли на вершину гори, цілий день у нелегких і не звичних для них умовах високогір'я працювали над підготовкою акції і абсолютно блискуче зіграли, зокрема, фінал на вулиці при температурі +5, одягнуті лише у тонкі вишиванки. -- Це не є відпрацювання номеру. Це внутрішній порив. Коли людина відчуває, що вона повинна це зробити!

Крім того, ректор черговий раз підкреслив, що будівля обсерваторії на горі Піп Іван не є власністю університетів, а «це об’єкт, який ми реставруємо для людей»:

-- В першу чергу, звісно, йдеться про науку. Це буде третій по висоті міжнародний науковий центр. Але по своїй багатофункціональності виглядає на те, що об’єкт вийде на перше місце. Адже це й центр підготовки гірських рятувальників. А започаткуванням артпроєкту ми з Ростиславом відкрили ще один цікавий напрямок. Тут буде місце і для творчих людей.


Керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський окремо підкреслив роль авторки твору «Нація» Марії Матіос: «Вона написала цю геніальну історію. Дякуємо вам!». Так само і ректор Прикарпатського університету подякував письменниці.



Теги: Обсерваторія