Білий слон

Українська

    Ключовий рік

    Партнери проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC) взяли участь в роботі 32-ї конференції парламентської ініціативи “Європа Карпат” у дискусії «Університети та їх соціальне оточення». Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника розказав про вплив проєкту на розвиток співпраці університетів Карпатського регіону, туристичного бізнесу та прикордонних територій. Від Варшавського університету на конференції виступив директор Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький. Цікавою презентацією привернув увагу учасників конференції щодо найближчих наукових планів Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» (МНЦ) випускник Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, керівник напрямку «Метеорологія» МНЦ, керівник дослідницького проєкту факультету географії та регіональних досліджень Варшавського університету, стипендіат Інституту географії та просторової організації Польської академії наук Олег Скриник.

    Партнери поінформували, що цього року проєкт, який реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020, буде завершено.

    «Такі проєкти, як PIMReC, дозволяють нам сьогодні охопити нові дослідницькі, навчальні сфери у Карпатському регіоні. Долучаємо до його реалізації не тільки дослідників, але й студентів, молодих науковців, громадськість. І це дуже важливо з точки зору суспільної відповідальності», – підкреслив під час свого виступу на конференції ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

    На думку ректора, університети відіграють не лише освітню і дослідницьку ролі, але й суспільну – впливають на розвиток регіону.

    «Аналізуючи проєкт відновлення обсерваторії на горі Піп Іван, можемо також говорити про важливість співпраці університету з місцевою владою», – підкреслив Ігор Цепенда.

    Він також закцентував увагу учасників конференції на вплив на розвиток напрямку гірського порятунку, адже з 2017 року у приміщенні Обсерваторії постійно працює гірський рятувальний пост. Це унікальна найвища в Україні високогірна рятувальна станція у Карпатах.

    Ректор також подякував Маршалку Підкарпатського воєводства Владиславу Ортилю за те, що, коли виникла ідея про створення на базі Обсерваторії міжнародної рятувальної станції, саме він допоміг налагодити співпрацю між майбутніми партнерами проєкту PIMReC -- Управлінням ДСНС в Івано-Франківській області та службою гірського порятунку в Бєщадах. Саме за сприяння Маршалка Ортиля утворився чудовий тандем партнерів-рятувальників.

    «Сьогодні, завдяки навчанням та тренуванням українських та польських рятувальників у рамках проєкту PIMReC, ми маємо гроно цікавої ініціативи, що дозволяє нам говорити про безпеку в горах, зокрема, на Чорногірському хребті. Це все говорить про те, що коли вдається спільно місцевій владі та університетам окреслити стратегічні цілі, то успіх є цілком передбачуваний і можливий для швидкого втілення», – наголосив Ігор Цепенда.




    Від Варшавського університету на конференції виступив директор Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький.

    «Ми неодноразово із ректором Цепендою на конференціях «Європа Карпат» розмовляли на тему Обсерваторії. Ректор Цепенда слушно зазначив, що 2022 рік є ключовим, оскільки завдяки грантові, транскордонній програмі «Польща-Білорусь-Україна» вдасться завершити відновлення головного корпусу Обсерваторії. Ми із ректором Цепендою переконані, що скоро почне працювати і наукова станція на базі Обсерваторії», – запевнив учасників дискусії Ян Маліцький.

    «І якщо говорити про відбудову Обсерваторії в контексті взаємодії з громадами, то попри непрості фінансові умови, а віднедавна, ковідні умови цієї праці, а ще в умовах складних політичних стосунків польсько-українських, то ні я, ні пан ректор Цепенда, не скажемо, що зустрілися із якимись політичними перешкодами. Всюди ми зустрічали розуміння, що ця справа є важливою. Ми отримували підтримку і від МЗС, і від Міністерства культури та національної спадщини, а також підтримку органів самоврядування, за що їм неймовірна вдячність», – зазначив директор Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету.

    Під час дискусії з дуже цікавою презентацією виступив випускник Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, керівник напрямку «Метеорологія» Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван, керівник дослідницького проєкту факультету географії та регіональних досліджень Варшавського університету, стипендіат Інституту географії та просторової організації Польської академії наук Олег Скриник. Зокрема, він розповів про технічні параметри метеостанції, яку буде встановлено в рамках проєкту PIMReC, в контексті її адаптації до міжнародних метеорологічних стандартів.

    Презентацію можна подивитись ТУТ

    Нагадаємо, у 2012 році на Парламентській Асамблеї Польщі та України в Яремче“Європою Карпат” було проголошено й задекларовано парламентську підтримку проєктів відбудови астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван та створення Міжнародного центру зустрічей молоді України та Польщі у Микуличині.


    Теги: Обсерваторія, PIMReC