Білий слон

Українська

    ХІІ українсько-польська зустріч експертів: на порозі перезавантаження відносин

    19-22 вересня в Яремче відбулася ХІІ українсько-польська зустріч експертів, дипломатів, науковців «Майбутнє, сучасне, минуле». Це були дні, насичені гострими дискусіями про політичний та безпековий вимір електоральних змін в Україні та Польщі, про шляхи до реального економічного партнерства, про проблеми кордону та регіональної співпраці, про нові міжнародні виклики, про роль ЗМІ і співпрацю в сфері культури. На завершення конференції відбулася найцікавіша секція, присвячена Обсерваторії на горі Піп Іван. Адже наука повернулась у її стіни! Від співробітника обсерваторії Варшавського університету Яна Сковрона учасники зустрічі дізналися багато цікавого про роботу смарт-датчика погоди на даху Міжнародного наукового центру «Обсерваторія». Наступного дня частина учасників зустрічі мала можливість відвідати унікальний об’єкт на вершині Чорногори та на власні очі побачити зміни, які відбуваються у стінах Білого слона, який відроджується силами Прикарпатського національного імені Василя Стефаника та Варшавського університетів. На висоті 2028 м експерти ще раз підтвердили думку, яка лунала під час конференції: співпраця двох сусідніх народів у галузях науки та економіки – це основа вдалого стратегічного розвитку відносин двох держав.

    Другий день конференції розпочався із розмови про нову ситуацію в українсько-польських відносинах. Її бачення висловили члени Українсько-польського форуму партнерства (УПФП).

    УПФП започаткував свою діяльність 25 лютого 2011 року у Варшаві та функціонує під патронатом керівників зовнішньополітичних відомств України та Республіки Польща. Головне завдання Форуму полягає в обговоренні чутливих питань українсько-польських відносин на громадському рівні. Форум є своєрідною платформою для відкритого обміну думками та розвитку конструктивного українсько-польського діалогу, що спирається на факти і наукові дослідження історичного минулого та аналізі сучасних економічних й політичних процесів.

    Нині по українському боці доля форуму є невизначеною, його співголова Віталій Портніков після виборів в Україні склав з себе повноваження, але фактично більшість учасників УПФП була присутня на ХІІ українсько-польській зустрічі у Яремче. Зокрема, це значна кількість представників України, співголова форуму, директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький та 10 членів УПФП з польського боку.

    Розпочинаючи дискусію Ян Маліцький запропонував її учасникам спочатку дати відповідь на питання про те, які є шанси розпочати нову сторінку в українсько-польських відносинах, а потім про те, які існують для цього загрози.

    Віце-президент Польсько-української господарської палати Олег Дубіш заявив, що вбачає найбільші шанси у економічному співробітництві між країнами. Ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда наголосив, що не останню роль у покращенні відносин відіграють особисті контакти, висловивши сподівання у їх налагодженні новими керівниками держав. На думку колишнього посла Польщі в Україні Яцека Ключковського, «шанс – у зміні профілю діалогу, зближенні стандартів та активізації Польщі у якості партнера».

    Жодного шансу на будь-які зміни – вердикт від доктора історичних наук, професора Ігора Ільюшина: «Не можна вести діалог без історичних питань, а як тільки вони виникають, то діалог припиняється». Перехід від слів до конкретних справ у двосторонніх відносинах - це, на переконання доктора історичних наук Богдана Гудя, єдиний шанс покращити ситуацію: «Треба не тільки декларувати кроки, але й робити їх!». Польський політолог, директор Центру східних досліджень Адам Еберхаргдт висловив сподівання, що нове дихання міг би відкрити формат співпраці на рівні прем’єрів двох країн, «якій ніколи нормально не функціонував».

    Щодо загроз, то ректор Прикарпатського університету заявив, що це насамперед безпекова загроза. На думку ж Олега Дубіша, це «втрата української України». Яцек Ключковський висловив переконання, що ризик може бути, якщо в Україні будуть відсутні швидкі реформи. «Головна загроза – брак часу», -- заявив Богдан Гудь, додавши, що ще один ризик – це брак експертів у новій політиці. «Порозуміння краще почати не з пам’ятників, а зі створення нових пунктів пропуску на кордоні», - підкреслив професор Гудь.

    Як зазначили всі учасники дискусії, останні 12 років в українсько-польських відносинах – це ціла епоха. Зі своїми злетами та падіннями. Нині перед Україною та Польщею – нові виклики. Яким буде завтрашній день – залежить від того, чи дослухаються правлячі еліти до голосу експертів, чи буде зроблено роботу над помилками, чи буде продовжено відверту розмову вільних з вільними.

    Окрему панель було присвячено новим мыжнародним викликам, що стоять перед украъною та Польщею.

    Традиційно у рамках українсько-польської зустрічі у Яремче було презентовано низку нових видань. Зокрема, у перший день відбулася презентація книги Віктора Войналовича та Наталії Кочан «Релігійний чинник етнополітичних процесів у Галичині: повоєнна радянська доба і сучасність, книги Богуміли Бердиховської «Jerzy Giedroyc – Bohdan Osadczuk, Korespondencja 1950-2000», Володимира Великочого, Івана Монолатія, Юрія Плекана «Були трактовані наскрізь гуманно…» Косачівський табір для інтегрованих осіб в контексті українсько-польських взаємин у Галичині (1918-1919 рр.). Колективна монографія», «Нова структурна політика в умовах відкритої ринкової економіки. Збірник наукових праць» за редакцією Джастіна Їфу Ліня та Алойзи З. Новака, книги Романа Дрозда «Українці Польщі: погляд на своє минуле (1947-2005 роки)», а також презентація проекту «Поляки і німці в радянській Україні в часи НЕП». У другий день учасників конференції ознайомили із діяльністю «Галицького клубу» та книгами за редакцією Лукаша Адамського та Гжегожа Грицюка «Волинь та Східна Галичина під німецькою окупацією 1943-1944» та «Волинь та Галичина за другими Сов’єтами».

    Нагадаємо, українсько-польська зустріч у Яремче - це єдиний регулярний науковий форум, на який вже 12 рік поспіль приїжджають відомі українські і польські експерти, дипломати та науковці аби обговорити існуючі проблеми, знайти рецепти спільного виходу з криз. Ініціаторами форуму є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та «Кур‘єр Галіційський» - найбільший польський медіа ресурс в Україні. Їх ініціативу підтримують Сенат Республіки Польща та Міністерство закордонних справ Польщі за посередництвом Фонду «Свобода і демократія». Партнером проведення конференції є Студії Східної Європи Варшавського університету та Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України.

    Сайт БІЛИЙ СЛОН є інформаційним партнером форуму, адже проект відбудови Обсерваторії та будівництво Міжнародного центру зустрічей молоді Україні і Польщі завжди були і залишаються в центрі уваги поважного наукового зібрання.



    Теги: ПНУ