Білий слон

Українська

    Інформаційна довідка про МНЦ "Обсерваторія"

    Міжнародний науковий центр «Обсерваторія»

    Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

    та Варшавського університету

    ( г. Піп Іван 2028 м, Чорногірський хребет, Карпати)

    (інформаційна довідка)

    Хронологія подій. Астрономічну обсерваторію на горі Піп Іван було введено в експлуатацію у 1938 році Варшавським університетом. Під час Другої світової війни і у післявоєнний час вона зазнала руйнації, і на час початку відновлення залишились тільки її зруйновані кам’яні стіни.

    Будівля є власністю МОН України і знаходиться в господарському розпорядженні Прикарпатського національний університет імені Василя Стефаника. На підставі оцінок експертів і науковців, було прийняте рішення про відновлення діяльності обсерваторії, як навчально-наукового центру для студентів і науковців, який би діяв у весняно-літній період, а у зимовий період працював, як українсько-польська школа гірського рятівництва.

    Питання про створенняМіжнародного центру зустрічей української і польської студентської молоді та відбудову колишньої астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван (2028 м). було включено у «Дорожню карту українсько-польських відносин». У 2007 році проект отримав патронат Президентів РП і України. У 2018 році проект отримав патронат «Польсько-Українського Форуму Партнерства при МЗС України та РП»

    У 2012 році було розпочато консервацію будівлі. Проведені роботи щодо відновлення стін та забезпечення конструкції даху та його накриття мідною бляхою; проведено очищення приміщення від сміття та встановлення тимчасового даху над приміщення обсерваторії, а також реставровано стіни ротонди; відновлено залізобетоні перекриття; створено приміщення для рятувального загону; зроблено сучасну систему громовідведення, яка дозволить найближчим часом встановити у стінах Обсерваторії наукове обладнання.

    В енергопостачанні об’єкту заплановано використовувати сонячні батареї, які забезпечать будівлю електроенергією на майже 30%, а решту - 70% планується отримати за допомогою дизельних та вітрових генераторів.

    Від 16 вересня 2017 року в приміщенні Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» 24/7 чергує рятувальний загінУправління з надзвичайних ситуацій Івано-Франківської області, діяльність якого скорочує час проведення рятувальних операцій в районі Чорногірського хребта на 3-4 години, а також забезпечує охорону об’єкту.

    Концепція проєкту. Проект спрямований на розвиток Карпатського регіону через формування на базі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Варшавського університету на г. Піп Іван (МНЦ «Обсерваторія») унікального для України простору взаємодії науки, культури, креативних індустрій, безпеки, екології, туризму тощо.

    За проектом передбачено такі основні види діяльності:

    • Розвиток функціоналу астрономічної обсерваторії, супроводження супутників космічних агентств, а саме:
    • Метеоспостереження, а саме:
    • Екологія й безпека у розвитку туризму, а саме:
    • проведенн досліджень з астрономічної та космічної тематики ЗВО, науковими установами України та зарубіжних країн;
    • визначення відстані до супутників та космічного сміття з метою корекції орбіт при запусках новихкосмічних апаратів;
    • організація туристично-пізнавальних практик для науковців, студентів та зацікавлених осіб з дослідження неба.
    • проведення метеорологічних вимірювань та спостережень, досліджень зміни клімату;
    • надання метеорологічних послуг у галузі агрометеорології, здійснення метеорологічних прогнозів та гідрометеорологічного забезпечення;
    • експлуатації метеорологічної станції - системи, яка забезпечує перевірені дані у метеорологічних додатках;
    • організація проведення студентських практик різних спеціальностей.
    • сприяння функціонуванню Чорногірського гірського пошуково-рятувального посту ДСНС України в Івано-Франківській області;
    • сприяння збереженню та розумному використанню біологічного та ландшафтного різноманіття, збереження природно-заповідного статусу Чорногірського масиву;
    • проведення досліджень в галузі екології;
    • формування екологічної свідомості населення.

    Інвестиційна складова проєкту. З 2012 року кошти на реалізацію цього проекту надаються з фонду Міністерства культури і національної спадщини РП та малих грантів Посольства РП в Україні.

    У 2019 році Прикарпатський національний університет спільно з партнерами – Варшавським університетом, Управлінням з надзвичайних ситуацій Івано-Франківської області, Бещадським добровільним гірським рятувальним загоном отримали грант у рамках європейської програми Польща-Білорусь-Україна «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» на1053,0 тис. євро.

    Інформаційна складова. Детальна інформація про Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» розміщена на сайті: https://observatorium.pnu.edu.ua/