Білий слон

Українська

    «Енеїда» - подарунок країні до Дня Незалежності (ВІДЕО)

    Гармонія мистецтва і природи. Сміх, сльози, майстерна імпровізація акторів у трьох локаціях просто неба на тлі Карпатського моря і обсерваторії. А ще крики браво та гучні овації від туристів, яким пощастило побачити це неперевершене дійство! «Енеїда» Івана Котляревського у виконанні франківського драмтеатру у суботу 21 серпня заполонила собою весь простір третьої вершини Карпат! Вона стала продовженням започаткованого минулого року соціального артпроєкту "ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ".

    Головною ідеєю ініціаторів артпроєкту - Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка було зробити черговий подарунок туристам та усім шанувальникам високого мистецтва (запис вистави буде показано по телебаченню) до Дня Незалежності. Нагадаємо, минулого року 24 серпня тисячі глядачів онлайн спостерігали за втіленням акторами проєкту «Недосяжна нація. Театральні попівання на обсерваторії» - виставою «Нація» за творами Марії Матіос. Як і минулого року, забезпечували реалізацію проєкту «ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ» партнери відбудови обсерваторії - Головне управління ДСНС в Івано-Франківській області.


    Вистава «Енеїда» на вершині гори Піп Іван, за переконанням ректора Прикарпатського університету Ігора Цепенди, є важливим додатковим соціальним проєктом для Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського і Варшавського університетів, оскільки це новий арт-майданчик на третій найвищій вершині українських Карпат. А сама вистава до тридцятого ювілею української Незалежності дуже символічна.

    «Найважливіше – це роздуми, - заявив ректор в інтерв’ю сайту БІЛИЙ СЛОН.-- «Енеїда» - це особлива українська класика. Саме «Енеїда» Котляревського до 30-річчя Незалежності України є надзвичайною, а унікальності виставі за мотивами поеми додає режисура Ростислава Держипільського».

    "Люди, які генерують нові ідеї, можуть щось змінювати у цьому світі і цьому житті. Я щасливий, що ми з неймовірною командою нашого театру знову зіграли на найвищому артпросторі України", -- сказав керівник театру та режисер вистави Ростислав Держипільський.


    "Еней був парубок моторний!" - початок театральної магії на горі Піп Іван

    Полетів би’м на край світа,
    Як вітер, што в полі літат, гей,
    В гамерицький край.


    За веселою бурлескною розповіддю про мандри троянців дуже виразно розкривається близька кожному українцю тема неподільності образів життя і смерті, посейбіччя і потойбіччя.

    З цієї теми безпосередньо витікає ще одна — тема гріха та його спокутування, яка подається докладно у картинах пекла та раю.


    Але, розвиваючи цю тему, Котляревський показує парадоксальність людських взаємин з Богом: той самий рай перетворюється на шаржований відгомін людського безладдя та гріховності:

    Тут чистий був розгардіяш:

    Лежи, спи, їж, пий, веселися,

    Кричи, мовчи, співай, крутися,

    Рубайсь — так і дадуть палаш.


    Все співпало цього разу. Вибір вистави. Місце. Час.

    У часи «національного відродження» ХІХ століття ім’я Івана Котляревського для українських діячів значило дуже багато. Не даремно Тарас Шевченко писав про нього:

    Будеш, батьку, панувати,
    Поки живуть люди,
    Поки сонце з неба сяє,
    Тебе не забудуть!

    Котляревський справді геніальний автор, творчість якого і сьогодні має для України велике значення – зокрема, у протистоянні з Росією. Тож феномен «Енеїди», головного твору цього автора, потребує належного осмислення.


    ПОВНИЙ ЗАПИС ВИСТАВИ

    Нагадаємо, спецпроєкт "Театральні попівання на обсерваторії" було створено у рамках проєкту PIMReC “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру”, який реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020. Все про минулорічний захід можно подивитись ТУТ