Білий слон

Українська

Чумацький Шлях "викидає" з себе зірки

Вчені довели, що зірки можуть бути викинуті за межі галактики, хоча раніше вважалося, що вони практично не змінюють своїх орбіт.

В ході нового дослідження з'ясувалося, що скупчення наднових можуть стати причиною народження розсіяних зірок, що обертаються у зовнішніх зіркових ореолах галактик. Зоряне гало галактики простягається далеко від найяскравіших областей і містить найстаріші зірки. Зовнішнє гало Чумацького Шляху також містить велику частину маси галактики. Нове відкриття кидає виклик загальноприйнятим уявленням про те, як формувалися і розвивалися зоряні системи протягом мільярдів років.

За допомогою проєкту «Зворотній зв'язок в реалістичних середовищах 2» (FIRE-2), астрономи хочуть з'ясувати як формувалися зірки в області галактичного гало Чумацького Шляху. Використовуючи «гіперреалістичні» комп'ютерні моделі з проєкту, астрономи з Каліфорнійського університету в Ірвіні (UCI) змоделювали порушення в галактичних обертах, які в іншому випадку вважалися б впорядкованими.

Згідно з результатами моделювання, Чумацький Шлях виштовхнув зірки через потужні вибухи наднових зірок. Це становить великий інтерес для вчених,бо коли вмирають кілька великих зірок, отримана енергія може витіснити газ з галактики, який, в свою чергу, охолоджується і стає причиною народження нових зірок. Як пишуть автори дослідження, опублікованого в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, розподіл зірок простирається за межі класичного диска галактики.

У минулому астрономи припускали, що галактики формуються протягом тривалого періоду часу. Вважалося, що більш дрібні групи зірок увійдуть в галактику і будуть зруйновані нею. Це могло б відкинути деякі з цих зірок на більш віддалені орбіти. Але дослідники з UCI вважають, що цей так званий«зворотний зв'язок наднових», насправді може бути джерелом появи до 40% зірок із зовнішнім гало.

Публікація висловлює лише погляди автора і не може бути прирівняна до офіційної позиції Канцелярії Прем’єр-міністра та Фонду "Допомога полякам на Сході"