Білий слон

Українська

    Білий слон зустрів учасників XVІІ Українсько-Польських зустрічей у Яремче

    Єдиний в Україні регулярний науковий форум в Яремче, що вже 17 років поспіль збирає для обміну думками українських і польських експертів, дипломатів та науковців, традиційно завершився сходженням учасників на вершину гори Піп Іван.


    Цього року обсерваторія зустріла гостей не тільки оновленими приміщеннями для студентських практик, а й нещодавно відкритою тут бібліотекою, яка є найвищою в Україні!


    XVІІ Українсько-Польські зустрічі у Яремче прошли під гаслом «25 років у НАТО – 20 років у ЄС: досвід Польщі, уроки для України». Конференція зібрала дуже цікавих учасників, які взяли участь у 8 блискучих дискусійних панелях. Вони обговорили різноманітні аспекти двосторонніх взаємин в економічній, політико-безпековій, міжрегіональній та культурно-гуманітарній сферах у контексті російського повномасштабного військового вторгнення, а також актуальних геополітичних тенденцій і змін, спричинених цією агресією.

    Зокрема, йшлося про європейські та євроатлантичні проєкти, а також про досвід і висновки для Польщі й регіону з ситуації, що склалася. Пропонувалися моделі подальшого формування українсько-польських відносин сьогоденних та майбутніх. Традиційно говорили й про українсько-польське транскордонне співробітництво.





    Організаторами форуму є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Студії Східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України, представництво «Польська академія наук» у Києві, Польський Інститут у Києві, Фундація «Свобода і демократія», Громадська організація «Курʼєр Галіційський».



    Урочисте відкриття зустрічей відбулося за участі в.о. ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди, директора Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яна Маліцького, директора Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Олега Рафальського, генерального консула України у Кракові Вячеслава Войнаровського, директора Представництва ПАН у Києві Матеуша Бяласа, віце-маршалка Підкарпатського воєводства Пйотра Пільха, редактора тижневика “Кур’єр Галіцийський” Костянтина Чаваги.




    Цього року у Яремче мали змогу обмінятися думками майже 150 учасників з України та Польщі. Також тут відбулися шість презентацій нових видань, які стосуються українсько-польських відносин.

    Перший день форуму розпочався з дискусійної панелі «Європейські та євроатлантичні проєкти у відповідь на російську агресію». Її модерував український політолог, конфліктолог-міжнародник, директор Інституту зовнішньополітичних досліджень, доктор політичних наук Григорій Перепелиця.


    Своїми думками щодо євроатлантичних перспектив України поділилися колишній міністр закордонних справ України (2014-2019 років) Павло Клімкін, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні (2001—2005) Марек Зюлковський, Надзвичайний та Повноважний Посол України у Республіці Польща (2010-2014) Маркіян Мальський та Генеральний консул РП у Луцьку (2020-2024) Славомір Масік.




    Не менш поважних учасників зібрала наступна дискусійна панель — «Політичні реформи та вступ до ЄС і НАТО: досвід Польщі, висновки для України», яку модерував заступник директора Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Адам Ебергардт.



    Розмова про спільні реалізовані проєкти у рамках транскордонного співробітництва завжди збирає зацікавлених у проєктній діяльності учасників конференції!


    Також у перший день форуму відбулася низка презентацій книг.

    Однією з найцікавіших з них стала презентація нової книги Почесним професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, українським істориком Богданом Гудем «Od unii lubelskiej do rzezi wołyńskich. Cztery eseje o historii polsko-ukraińskiej». Це шлях до діалогу, який заснований на історичних джерелах, а не пропагандистських кліше.

    Родзинкою першого дня стала розмова про плани післявоєнного відновлення України з головою Ради з питань співпраці з Україною, головою Комітету у закордонних справах Сейму РП Павлом Ковалем.



    Другий день XVII Українсько-польських зустрічей у Яремче розпочався з дискусійної панелі «Помаранчева революція як переломний момент у внутрішній і зовнішній політиці незалежної України». Модерував розмову Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні (2005-2010) Яцек Ключковський.




    У її продовження відбулася онлайн-зустріч з Президентом Польщі (1995-2005 р.) Алєксандром Кваснєвським на тему «Україна – Польща – Європа перед викликами майбутнього».

    Він заявив про свою повагу до Українсько-польських зустрічей, підкресливши, що відносини України та Польщі потребуть якомога більше подібних відвертих дискусій в таких авторитетних експертних колах.

    «Дефіцит діалогу спричиняє непорозуміння. Нам дуже потрібне спілкування у колах академічних, інтелектуальних, дипломатичних. І Яремче є таким прекрасним і унікальним майданчиком», — запевнив гість зустрічей у Яремче, закцентувавши увагу на тому, як важливо чути одне одного.


    Модерували цю зустріч в.о. ректора Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда та директор Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький. Вони запросили Александра Кваснєвського особисто взяти участь у XVIII зустрічах наступного року, а також відвідати Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван. Президент пообіцяв приїхати.




    Ну а учасники цьогорічних дискусій не стали відкладати свою зустріч з горою Піп Іван і обсерваторією. Вони продовжили спілкування під час сходження на третю вершину Карпат і зарядилися надзвичайною енергетикою унікальної історичної споруди, яка відновила свою роботу на місці колишньої руїни виключно завдяки спільним титанічним зусиллям українців і поляків.