Білий слон

Українська

    Адаптація обсерваторії до потреб рятувального центру

    Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру (PIMReC) - це комплексний інфраструктурний проект, який має вирішити транскордонні проблеми безпеки у сфері гірського туризму.

    Грантхолдер -- Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

    Бенефіціари - Група Бещадської гірської волонтерської служби швидкого рятівництва (GOPR), Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Івано-Франківській області, Варшавський університет

    Тривалість проекту – два роки (23 лютого 2019 – 22 лютого 2021)

    Головна мета PIMReC -- тісна співпраця між установами Польщі та України задля спільного вирішення питання підвищення безпеки високогірного туризму шляхом реалізації ряду заходів, спрямованих на досягнення цієї цілі.

    Завдання проекту:

    - реконструкція та структурна адаптація колишньої астрономічної та метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван (Чорногірський хребет, Карпати) до потреб високогірного рятувального навчального центру та пошуково-рятувальної станції, що функціонуватиме цілорічно;

    - розроблення висококласного спільного польсько-українського навчання для рятувальників високогірних районів із особливим акцентом на сучасні рятувальні техніки в різних погодних умовах, у тому числі тематичні дослідження (case studies);

    - формування механізмів реагування у невідкладних ситуаціях та шляхів взаємодії з відповідними службами у випадку загрози життю та здоров’ю туристів ;

    - створення платформи електронних послуг як ефективного інформаційного ресурсу для обміну досвідом та навчальними матеріалами між польськими та українськими високогірними рятувальними командами з одного боку, а з іншого – як інструмент для інформування туристів про превентивні заходи під час перебування у високогір’ї, безпечні маршрути та метеорологічний прогноз.

    Ці заходи покращать професійний рівень рятувальників високогірних районів та волонтерів в Україні та Польщі, зроблять внесок у розвиток комплексної високогірної рятувальної системи, розширять співпрацю між усіма учасниками проекту, підвищать обізнаність транскордонного співтовариства щодо заходів безпеки та безпечних туристичних маршрутів. Результатами тісної співпраці польських та українських рятувальних служб стануть розроблені єдині оперативні стандарти, а в довгостроковій перспективі по обидві сторони від кордону дозволить координувати рятувальні дії та застосовувати превентивні заходи.

    Нестача професійного обладнання та недостатня кількість тренувань є основними перешкодами для створення високогірної рятувальної системи в Україні. Відсутність інфраструктурних об’єктів робить неможливим проведення навчань щодо реагування у невідкладних ситуаціях. Знання та досвід, отримані одним українським рятувальником на курсах та тренінгах у Польщі є недостатніми для комплексного навчання усіх рятувальників та навчання нового персоналу.

    Об’єкт має значний потенціал для створення професійного навчального центру в умовах реального часу для високогірних рятувальників, як і для рятувальної станції, яка функціонуватиме впродовж усього року.

    Впровадження цього проекту дозволить вирішити ряд проблемних питань, які виникають на щоденній основі. Так, за останні роки спостерігається різке збільшення туристів в українських горах - Карпатах. Зокрема, гірський туризм стає надзвичайно популярним, що пов’язано зі значним відвідуванням високогірних туристичних районів/маршрутів на Чорногірському хребті. Саме тому надзвичайно важливо мати висококваліфіковану рятувальну команду, яка буде добре натренована та добре оснащена найновішими засобами. Варто зазначити, що наявні умови забезпечення безпеки на об’єктах гірської рятувальної інфраструктури не відповідають вимогам сьогодення. Відсутність професійного обладнання, а також нестача кваліфікованого персоналу - це основні перешкоди на шляху до встановлення сучасної та ефективної високогірної рятувальної служби в Україні. На додачу, однією з ключових проблем є нестача належної матеріальної та технічної бази, яка б забезпечила проведення відповідних навчань, що підвищуватимуть і розвиватимуть компетенцію та професіоналізм працівників. Саме тому впровадження цього проекту дозволить забезпечити необхідну інфраструктуру та технічні засоби для створення навчального центру на основі Обсерваторії. Центр надасть змогу проводити навчання для рятувальників не лише з України але й з інших країн Карпатського регіону.

    Коли цей навчальний центр буде створено, умови для навчання персоналу будуть значно покращені, що дозволить високогірним рятувальним службам виконувати свої обов’язки щодо рятування та збереження життя людей настільки ефективно та професійно, наскільки це можливо. Крім того, рятувальні групи будуть оснащені найновішими засобами рятування та моніторингу, а також медичним обладнанням.

    Цей проект матиме значний позитивний вплив на розвиток спільних територіальних громад, розташованих у гірських районах щодо підвищення їхньої безпеки у випадку надзвичайної ситуації. Загалом, впровадження цього проекту матиме подвійний вплив, адже покращаться умови безпеки для гірського пішого туризму в українських Карпатах та зросте привабливість регіону для туристів, включаючи іноземців, які відвідуватимуть Україну. Загалом, цей проект дозволить підвищити рівень безпеки для близько 200 тисяч осіб місцевого населення, а також для 2,5 млн туристів, які відвідують українські Карпати щороку.

    Відбудовані та модернізовані приміщення колишньої обсерваторії на горі Піп Іван, що належать до Фонду державного майна України, офіційно перебувають на балансі Прикарпатського університету ім. В. Стефаника і залишатимуться там ще понад п’ять років після завершення проекту. Це означає, що ПНУ ім. В. Стефаника несе та нестиме всю фінансову та інституційну відповідальність за цей об’єкт. Більше того, метеорологічна станція для метеорологічної лабораторії, яка буде створена під час проекту, також буде офіційно покладена на баланс ПНУ ім. В. Стефаника та буде використовувана, обслуговувана та фінансово підтримувана ПНУ ім. В. Стефаника задля гарантування довговічності та сталості результатів проекту. Діяльність встановленого та обладнаного рятувального центру, а також високогірного навчального центру, буде регламентовано підписаними Договорами: Перший - між УДСНС в Івано-Франківській області, ПНУ ім. В. Стефаника та Фондом державного майна України щодо оренди цих приміщень для майбутнього рятувального пункту; 2 — між УДСНС в Івано-Франківській області та GOPR Бещади про проведення на постійній основі навчання професійних рятувальників у різних погодних умовах у високогір’ї, як для Польщі, так і для України та про використання приміщень в якості високогірного рятувально-навчального центру; 3 – між ПНУ ім. В. Стефаника, УДСНС в Івано-Франківській області та Івано-Франківською міською радою для сталого використання точних прогнозованих даних, отриманих від метеорологічної станції.

    Обладнання, придбане УДСНС в Івано-Франківській області та GOPR Бещади, буде офіційно передано на баланс цих двох організацій та вони будуть відповідальні за їх фінансову підтримку та подальше використання в межах завдань і цілей проекту PIMReC.

    https://projects.pnu.edu.ua/pbu2020/pimrec1/.

    Теги: PIMReC