Білий слон

Українська

    Велике протистояння Марса

    Переддень 80-річного ювілею Обсерваторії на горі Піп Іван ознаменується не тільки унікальним Місячним затемненням, але і ще одною значною в астрономії подією. У той же день 27 липня 2018 року відбудеться велике протистояння Марса. А 31 липня Червона планета зблизиться із Землею на відстань всього в 57,8 млн. км. Через це вона сяятиме як дуже яскрава зірка, поступаючись лише Венері - найяскравішій планеті на небі. Такі протистояння Марса трапляються у середньому раз в 15 або 17 років. Тому і отримали назву «великих». В астрології Марс управляє енергією, сміливістю, волею до перемоги, здатністю перетворювати ідеї на вчинки. Тому це рідкісне явище напередодні чергових подій навколо Обсерваторії сприймається ініціаторами її відновлення як добрий знак.

    Марс - найближча до Сонця планета з числа тих, орбіти яких знаходяться зовні від земної. Марс удвічі менший від Землі. Як і наша планета, він обертається навколо своєї осі. День на Марсі приблизно дорівнює денному (24 години і 37,5 хвилин). Однак рік на Марсі (тобто період обертання навколо Сонця) складає 687 днів, майже вдвічі перевищуючи земний.

    Марсіанські кратери і гори ясно видно через телескоп. Космічні кораблі, які досліджували Марс підтвердили, що планета має пустельний ландшафт, усіяний камінням. Також там були виявили гігантські вулкани, один з яких має висоту понад 10 км. На полюсах Марса є білі шапки (як і на Землі), що складаються, як припускають вчені, з води і замерзлої вуглекислоти.

    Для земного спостерігача найвизначнішою і красивою особливістю Марса виглядає його колір. Планета випромінює яскраве жовтувато-червоне свічення. Космічні зонди вказали на те, що Марс покритий оксидом заліза, що пояснює його червонуватий відтінок. Небо навколо планети також червонувато-рожеве - швидше за все, через дрібні частинки, підняті вітром. І тільки один раз в п'ятнадцять років Марс підлітає до Землі ближче, ніж будь-яка інша планета, крім Венери. В цей час його червоне сяйво затьмарює своєю пишністю все, що видно на небі.

    Любителям астрономії слід мати на увазі, що для того, щоб розглядати будь-які деталі на поверхні Червоної планети, потрібно перед цим гарно потренувати очі. Адже вони повинні навчитися розпізнавати слабкі контрастні деталі на диску планети. Тому не варто відкладати спостереження на 27 липня, краще почати знайомство з Марсом якомога раніше. Спочатку перед вами постане просто червонувато-оранжевий диск, позбавлений будь-яких деталей. Але астрономи радять спостерігати Марс і Юпітер кожен ясний вечір або ніч, відзначаючи на малюнках те, що помітили на диску кожної з цих планет ваші очі. Тоді поступово в міру наближення до протистояння Марса можна навчитися розрізняти слабкі деталі на диску Марса, тим самим, отримавши незабутнє задоволення. Дуже добре допомагають кольорові світлофільтри, а також такі природні світлофільтри, як туман, серпанок, і навіть легка пір'яста хмарність.

    Варто зазначити, що наступне протистояння Марса відбудеться 13 жовтня 2020 року. І хоча воно не буде великим, складуться дуже сприятливі умови для спостережень Червоної планети і вивчення деталей її поверхні за допомогою телескопів. Прикарпатський і Варшавський університети вірять, що на той час телескоп вже буде встановлений в стінах Обсерваторії на горі Піп Іван.