Білий слон

Українська

    Польські партнери надали допомогу з енергетичної автономності

    До Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника завітала польська делегація на чолі з Генеральною консулкою Республіки Польща у Львові Елізою Дзвонкевич. Вони зустрілися з ректором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігорем Цепендою та завідувачкою кафедри біології та екології, доценткою Мирославою Миленькою.

    Під час зустрічі відбулось офіційне підведення підсумків спільного з Генеральним консульством Республіки Польща у Львові проєкту, в рамках якого була підтримана автономізація поста еколого-кліматичного моніторингу Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп-Іван. В рамках цього проєкту забезпечено незалежне джерело енергії для обсерваторії (11 кВт сонячних панелей).

    Проєкт «Забезпечення енергетичної та ІТ-автономності пункту екологічного та кліматичного моніторингу обсерваторії на горі Піп Іван» фінансувався Міністерством закордонних справ Республіки Польща в рамках співпраці для розвитку. Фінансування у загальному розмірі понад 26,5 тис. євро надано в рамках програми «Польська допомога».

    Гості відвідали природничий факультет університету, де їм продемонстрували обслуговуюче обладнання пункту еколого-кліматичного моніторингу на г. Піп Іван Чорногірський та презентували його роботу.

    Також делегація побувала у виставковій залі ПНУ, де представлено творчі роботи відомих митців Прикарпаття, викладачів та студентів нашого Навчально-наукового інституту мистецтв.

    Довідково. «Польська допомога» – це багаторічна програма польського співробітництва в галузі розвитку, яку реалізує Міністерство закордонних справ Республіки Польща у співпраці з органами державної влади, неурядовими організаціями та місцевими структурами країн-партнерів, а також діяльність у заходах міжнародних організацій. Головною метою польської допомоги є підтримка сталого розвитку суспільства та економіки в країнах, що розвиваються, реалізація ініціатив, спрямованих на зменшення бідності, покращення здоров’я населення, підвищення рівня освіти та професійної кваліфікації населення, підтримку демократизації та державних реформ, створення сучасних державних інститутів, промоцію прав людини та підтримку громадянського суспільства. Україна була однією із пріоритетних країн для реалізації концепції програми протягом багатьох років, а після повномасштабної російської агресії проти України стала її головним пріоритетом.