Білий слон

Українська

Після 60-річної перерви запрацювала Гринвіцька обсерваторія

Королівська обсерваторія в Гринвічі знову займеться вивченням зоряного неба - після 60-річної перерви! Нові телескопи були встановлені в Альтазимутальному павільйоні, повідомляє Бі-Бі-Сі. Об'єкт носитиме ім'я Енні Маундер - однієї з перших жінок в науковому колективі Гринвіцької обсерваторії. Вона здобула популярність завдяки своїм роботам з дослідження Сонця. Новим обладнанням зможуть скористатися як вчені-астрономи та студенти університетів, так і любителі, в тому числі школярі.

Королівська обсерваторія в Гринвічі була заснована в 1675 році за розпорядженням Карла II. Вона займалася складанням карт зоряного неба для орієнтування мореплавців. Науковою діяльністю обсерваторія займалася майже триста років, до 1957 року, після чого було вирішено перенести роботу в сільську місцевість через лондонський смог і світлове забруднення. Але оскільки тепер повітря стало чистішим, а технології значно просунулися, у астрономів знову з'явилася можливість отримувати якісні знімки зоряного неба безпосередньо з британської столиці.

Новий телескоп куплений на пожертвування членів музею обсерваторії, приватних меценатів та інших представників громадськості. Всього для проекту було зібрано 150 тисяч фунтів (близько 200 тисяч доларів). Завдяки цим коштам вдалося відреставрувати Альтазимутальний павільйон, якому був потрібний капітальний ремонт. Це красива будівля Вікторіанської епохи, яка серйозно постраждала в результаті бомбардувань під час Другої світової війни. Її зовнішній вигляд було відновлено, коли обсерваторія стала музеєм, але реставрація не була доведена до кінця, і з часом цегляна кладка почала руйнуватися, а всередині відчувалася сильна вологість. Коли було прийнято рішення про реставрацію, британці могли обмежитися лише музеєм, проте вчасно зрозуміли, що є прекрасна можливість все-таки зробити сучасну обсерваторію.

Потрібен час, щоб обладнання запрацювало на повну потужність. Нині ведуться переговори з університетами про те, хто міг би найбільш ефективно використовувати обсерваторію для своїх досліджень.

За традицією, що склалася, Гринвіцька обсерваторія сподівається максимально залучити громадськість. Зображення, отримані за допомогою телескопа, будуть викладатися в Інтернет, а отримані матеріали - передаватися навчальним закладам. Також в обсерваторії проводитимуться семінари. Ну а на першому поверсі павільйону буде розміщено виставку, частину якої присвятять життю Енні Маундер.