Білий слон

Українська

Підписано Грантову угоду на один мільйон 53 тисячі євро

22 лютого в м. Яремче підписано Грантову угоду між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Міністерством інвестицій і розвитку Республіки Польщі щодо проекту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального центру» в рамках програми ЄС транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна (PL-BU-UA) 2014-2020.

Концепція запропонована Прикарпатським національним університетом полягає у створенні так званого трансформера, який об’єднає сучасний науково-дослідний центр з базою підготовки фахівців для проведення пошуково-рятувальних операцій. Реалізація проекту грунтується на попередніх угодах між Прикарпатським національним університетом та Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області, на основі яких з вересня 2017 року в приміщенні Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на постійній основі функціонує цілодобово Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Партнерами Прикарпатського національного університету у цьому проекті є Варшавський університет, з яким реалізується спільний проект створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван (Чорногірський хребет, Карпати), а також Управління ДСНС України в Івано-Франківській області та Бещадський гірській рятувальний відділ (м. Сянок, Республіка Польща).

Сума гранту становить 1 млн 53 тис євро.

В рамках реалізації проекту, зокрема, передбачено встановлення сучасного метеорологічного обладнання; придбання необхідної рятувальної техніки та сучасного спорядження для українського і польського рятувальних загонів з метою виконання пошуково-рятувальних операцій у надскладних умовах високогір’я; проведення спільних тренінгів та навчань. Частину коштів буде спрямовано на ремонт та облаштування приміщень у рамках завдань проекту.





Теги: Обсерваторія