Білий слон

Українська

    Першу чергу відновлення Обсерваторії завершено

    В рамках відзначення 20-річчя польсько-українського транскордонного співробітництва партнери проєкту “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру (PIMReC)" відвідали «гуцульську піраміду» у день 85-річчя з дня її першого відкриття.

    У заході з підведення попередніх підсумків завершення реалізації проєкту взяли участь представники Прикарпатського національного університету на чолі з ректором, координатором проєкту PIMReC Ігорем Цепендою та головою інфраструктурної групи PIMReC, проректором Ярославом Шинкаруком; Варшавського університету на чолі з директором Студій Східноєвропейських досліджень Яном Маліцьким; Управління ДСНС України в Івано-Франківській області на чолі з начальником відділу реагування на надзвичайні ситуації Тарасом Кочкоданом та менеджером проєкту PIMReC Миколою Бурлаком; провідний експерт представництва Програми транскордонного співробітництва Польща-Україна у Львові Василь Хім’як, представники консульських та регіональних урядових структур РП, які на різних етапах відновлення обсерваторії допомагали її відбудовувати.

    "Зусилля українських і польських партнерів завершились першим успіхом", -- констатував ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, подякувавши Програмі транскордонного співробітництва за наданий у 2019 році грант, який грантодавцями спочатку через епідемію ковіду, а потім через широкомасштабну війну декілька разів було продовжено у термінах реалізації, зважаючи на об'єктивні обставини, які партнери не могли передбачити.

    Директор Студій Східноєвропейських досліджень Ян Маліцький від партнерів з Варшавського університету у свою чергу привітав всіх, хто бере участь у відродженні Обсерваторії з початком її другого життя, яке у часі співпало з 85-річчям від її першого відкриття.

    "Завдяки реалізації проєкту всі ми отримали величезний досвід та створили потрібний для обох країн об'єкт, який однозначно виходить за межі інтересу України і Польщі, оскільки зацікавленість його діяльністю є не тільки у країнах Карпатського регіону. Переконаний, що цей проєкт стане платформою для наступних проєктів, які будуть формуватися для наступних етапів роботи Міжнародного наукового центру "Обсерваторія" Прикарпатського та Варшавського університетів", -- підкреслив ректор ПНУ Ігор Цепенда.

    Вперше директор Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький побував в Обсерваторії на горі Піп Іван у далекому 2006 році. Це була по суті руїна -- напівзруйнована будівля без даху з півтораметровим шаром сміття у її середині. Саме тоді з'явилася мрія відродити Обсерваторію. Тоді вона здавалася абсолютно божевільною і досвід багатьох років відбудови довів, що побоювання щодо втілення цієї мрії у життя були не безпідставними. Пошук можливостей реставрувати об'єкт та надати йому друге життя затягнувся на довгі роки. Але те, що на сьогодні вдалося зробити надихає ініціаторів відбудови йти далі і після інсталяції метеорологічного обладнання відродити і ротонду, де має бути встановлений телескоп.

    "Завдяки реалізації цього проєкту вдалося зміцнити потенціал гірських рятувальників. Ми провели заплановані спільні навчання зі своїми польськими колегами з Гірської добровільно-рятувальноі служби – Бещадська група (GOPR). Було придбано сучасне рятувальне спорядження на загальну суму 100 тисяч євро. Як ми бачимо, зроблено реставрацію значної частини об'єкту, яку ми будемо і в подальшому використовувати для міжнародних навчань гірських рятувальників", -- заявив начальник сектору міжнародного співробітництва Управління ДСНС України в Івано-Франківській області, менеджер проєкту PIMReC Микола Бурлак.
    "Обсерваторія отримала нове життя і це мотивує на подальшу роботу. Релаізований проєкт допоміг українським гірським рятувальникам вчитися, вдосконалюватися, допомагати у складних ситуаціях туристам, які подорожують у Карпатах. 20 років тому розпочалася європейська Програма прикордонного співробітництва і зараз ми вже маємо в Україні 10 реалізованих в рамках Програми проєктів, але цей проєкт є одним із найскладніших і найцікавіших", -- зауважив провідний експерт представництва Програми транскордонного співробітництва Польща-Україна у Львові Василь Хім’як.


    Теги: Білий Слон, Обсерваторія