Білий слон

Українська

    Народні депутати сприятимуть запуску роботи Обсерваторії та МЦЗ

    Парламентський Комітет з питань питань освіти, науки та інновацій підтримав ініціативи Прикарпатського національного університету щодо створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» (МНЦ) Прикарпатського і Варшавського університетів та Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі в селі Микуличин. Голосування з цих питань відбулося під час виїздного засідання Комітету ВР України у відреставрованій будівлі МНЦ «Обсерваторія» на горі Піп Іван. Народні депутати вирішили звернутися до Кабінету міністрів України щодо передбачення у державному бюджеті коштів на завершення, закупівлю наукового обладнання та запуск обох університетських міжнародних центрів.

    Виїздне засідання Комітету Верховної Ради України з питань питань освіти, науки та інновацій розпочалося з нагородження. Зокрема, Подяками Комітету було відзначено керівника інфраструктурної групи проєкту “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру (PIMReC)", проректора Прикарпатського університету Ярослава Шинкарука та завідуючу кафедрою біології та екології, людину, яка відповідає за блок метрологічних досліджень в Обсерваторії, Мирославу Миленьку.

    Засідання Комітету на чолі з головою Сергієм Бабаком та за участі голови Державної служби якості освіти Руслана Гурака, радниці-уповноваженої Президента України з питань Фонду Президента України Ольги Будник відбувалося у змішаному форматі. Онлайн до нього долучилися представники багатьох міністерств та відомств України.

    Народні депутати розглянули низку питань порядку денного, у який, зокрема, увійшли питання про міжнародні освітні проєкти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    Перед їх розглядом з презентацією напрямків, за якими вже працює і має намір працювати у найближчому майбутньому Обсерваторія на горі Піп Іван виступив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

    Також ректор ПНУ ознайомив народних депутатів з баченням місця Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі в освітній та комунікаційній системах України та Європи.

    Під час обговорення народні обранці виступили на підтримку остаточного завершення обох проєктів. Зокрема, членкіня Комітету Юлія Гришина зауважила, що вони є дійсно дуже важливими для майбутнього нашої країни.


    Народний депутат України Володимир Воронов також відзначив великий потенціал Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі як майданчика міжнародної комунікації та закликав ректорів України використовувати досвід Прикарпатського університету у реалізації ним міжнародних проєктів як свого роду дорожню карту.



    В свою чергу радниця-уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України Ольга Будник підкреслила, що міжнародні проєкти ПНУ - це приклад того, що навіть під час війни можна не зупинятися і ініціювати речі, які потребує Україна. Зокрема, голова Комітету Сергій Бабак додав, що обидва міжнародних центри можуть слугувати і для соціальної реабілітації наших військових у рекреаційних зонах українських Карпат.



    Після обговорення учасники засідання проголосували за звернення Комітету до Кабінету міністрів України щодо передбачення у державному бюджеті коштів на завершення та запуск обох міжнародних центрів.