Білий слон

Українська

    Другий інформаційний день проекту PIMReC (ФОТО і ВІДЕО)

    Сьогодні на одній з центральних площ Івано-Франківська відбувся другий інформаційний день щодо проекту «Адаптаці колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC), який реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

    Проект - це спільна робота Прикарпатського національного університета імені Василя Стефаника, Управління ДСНС України в Івано-Франківській області, Бещадської добровільної групи гірського порятунку та Варшавського університету.

    - Це особливий проект, тому що його реалізація, а саме створення унікального міжнародного високогірного рятувального посту на базі Міжнародного центру "Обсерваторія" Прикарпатського і Варшавського університетів, допоможе врятувати життя багатьом українцям та закордонним гостям у Карпатах, - наголосив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.




    Завдяки цьому проекту та тісній співпраці між установами України і Польщі буде вирішено низку питань з підвищення безпеки високогірного туризму. Для цього передбачені:

    -реконструкція та структурна адаптація колишньої астрономічної та метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван (Чорногірський хребет, Карпати) до потреб високогірного рятувального навчального центру та пошуково-рятувальної станції, що функціонуватиме цілорічно;

    -розроблення висококласного спільного польсько-українського навчання для рятувальників високогірних районів, із особливим акцентом на сучасні рятувальні техніки в різних погодних умовах, в тому числі практичні кейси;

    -формування механізмівреагування у невідкладних ситуаціях та способивзаємодії з відповідними службами у випадку загрози життю та здоров’ю туристів ;

    -створення платформи електронних послуг як ефективного інформаційного ресурсу, з одного боку, для обміну досвідом та навчальними матеріалами між польськими та українськими високогірними рятувальними командами, а з іншого боку - інструмент для інформування туристів про превентивні заходи під час перебування у високогір’ї, безпечні маршрути та метеорологічний прогноз.

    На площі Соборності було встановлено спеціальну палатку, де всі бажаючі змогли отримати детальну інформацію щодо проекту.

    — До нас сьогодні підходило багато людей. Всім їм ми розповідали, що саме ми створюємо, які є плюси реалізації PIMReC, які буде проведено заходи, - зазначив в інтерв'ю БІЛОМУ СЛОНУ начальник четвертої спеціалізованої групи УДСНС України в Івано-Франківської області Тарас Бринда. - Загалом інформаційний день проекту викликав широкий інтерес у десятків сотен людей, які побували на святі рятувальної служби.


    Всі ці заходи покращать професійний рівень рятувальників високогірних районів та волонтерів в Україні та Польщі, зроблять внесок у розвиток комплексної високогірної рятувальної системи, розширять співпрацю між усіма учасниками проекту, підвищать обізнаність міжнародної спільноти щодо заходів безпеки та безпечних туристичних маршрутів, зазначив Тарас Бринда.

    Реалізацію проекту PIMRec представник Іноваційного бюро Варшавського університету Ян Тигельський назвав "особливою місією університетів".

    Зазначимо, що у даному проекті Варшавській університет відповідає за низку організаційних справ, а також промоцію PIMReC.


    Результатами тісної співпраці польських та українських рятувальних служб також стануть розроблені єдині оперативні стандарти, а в довгостроковій перспективі по обидві сторони від кордону - координування рятувальних дій та превентивних заходів.



    Теги: PIMReC