Білий слон

Українська

    Чекаємо на оновлення гідрометеорологічної служби України

    У стінах Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» відбулося виїзне засідання підкомітету з цивільного захисту, Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України. У засіданні також взяли науковці Прикарпатського університету на чолі з ректором Ігорем Цепендою та партнери університету з Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області на чолі з начальником Володимиром Чернецьким.

    Серед питань порядку денного особливе місце було відведено дискусії щодо законопроєкту про гідрометеорологічну службу. Зокрема, голова Комітету Олег Бондаренко, народний депутат Едуард Прощук, члени Комітету обговорили механізми відстеження та прогнозування змін клімату, які відповідатимуть стандартам ЄС.

    Мета цього законопроєкту — забезпечити ефективну реалізацію державної політики у сфері гідрометеорологічної діяльності, здійснення якісних гідрометеорологічних спостережень та спостережень за рівнем забруднення навколишнього середовища. Розробка документа була пов’язана з застарілістю законодавства у сфері гідрометеорології та необхідністю його оновлення з огляду на виконання зобов’язань України як члена Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

    Науковцям університету було дуже цікаво брати участь у цьому засіданні, адже одними з ключових напрямків діяльності МНЦ «Обсерваторія» є метеорологія та екологія. Тож метеостанція Обсерваторії невдовзі працюватиме у оновленій системі гідрометеорологічної служби України