Білий слон

Українська

Завершення проекту. Вручення сертифікатів

П'ять днів у молодіжному таборі «Екокампус Чорногора» промайнули як одна мить. По закінченні презентації студентами міні проектів всім учасникам Екокампусу ректор Ігор Цепенда вручив сертифікати.

Але цьому дню передувала насичена та різноманітна програма. Її родзинкою стало сходження на Піп Іван 5 жовтня. А от наступний після підкорення вершини день Екокампусу "Чорногора" розпочався з перегляду культового фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", який познайомив учасників табору зі справжньою гуцульською культурою, що глибоко коріниться в карпатській природі. Потім були цікаві екоквести, які провела доцент Прикарпатського університету Надя Різничук. В ігровій формі українсько-польські команди довідалися про екологічні проблеми планети та шляхи іх подолання. Усі учасники Екокампусу отримали у подарунок футболки з логотипом табору.

За ці п'ять днів студенти справді поглибили знання про природні особливості, біологічне та ландшафтне різноманіття. На практиці змогли відповісти на запитання про ціну води, зокрема, порахували скільки ложок потрібно щоб наповнити відро водою, адже кожна краплина визначає яким є ресурс ХХІ століття. Студенти також дізналися відповіді на питання про ціну повітря. Окремою темою стало обговорення збруднення атмосфери.

Як функціонують природно-заповідні території в Україні, яка особливість природи у Карпатському національному природному парку, як здійснюється охорона Чорногірського масиву? Про це і не тільки українсько-польська студентська група мала змогу дізнатися під час відвідин візит-центру Карпатського національного природного парку та перегляду фільму.

Також вони із задоволенням і цікавістю ознайомилися з етнічними особливостями регіону, самобутньою культурою і історією Карпатських горян. Провели вечори польської та української культури та кухні. В теорії та на практиці засвоїли правила поводження в горах. Більшість з учасників зацікавилась можливістю здобути практики по своїх наукових напрямах у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія», який наразі відбудовується силами Прикарпатського національного та Варшавського університетів.

Перед врученням сертифікатів ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда подякував всім за участь у проекті. «Переконаний, що це добрий початок ваших нових ідей. Протягом цих днів ви мали можливість поспілкуватися, обговорити існуючі проблеми. Сподіваюсь, що у вас виникли нові думки і нові ідеї. Саме на це ми розраховували, саме для цього ми будуємо Міжнародний центр зустрічей молоді України та Польщі у Микуличині. Адже його головна мета полягає в тому, щоб об'єднати вас навколо цікавих проектів, - сказав ректор. - Пам'ятаючи завжди про минуле - треба завжди думати про майбутнє. І ви можете стати стержнем для майбутньої співпраці не тільки студентів України і Польщі, а так само і молоді країн Європейського Союзу та пострадянського простору. Гори дійсно інтегрують і об'єднують. Ми задоволені тим результатом, який отримали. Переконаний в тому, що ви так само багато чого для себе пізнали, але саме головне, що ви об'єдналися, маєте нові контакти і нові знайомства. Час і головне завдання - їх поглиблювати і розширювати».