Білий слон

Українська

За межами Землі та її атмосфери

Астрономія — одна з найдавніших наук, що включає спостереження і пояснення подій, які відбуваються за межами Землі та її атмосфери. Вона вивчає походження, розвиток, властивості об'єктів, що спостерігаються на небі (і перебувають поза межами Землі), а також процеси, пов'язані з ними.

Астрономія і її методи мають велике значення. Дослідження процесів, що проходять на різних небесних тілах, дозволяє астрономам вивчати речовину в таких її станах, які ще не досягнуті в земних лабораторіях. Для отримання нових результатів і більш точних зображень нічного неба вчені почали будувати все більші і більші телескопи в віддалених високогірних місцях, для зменшення впливу атмосфери землі на якість знімків зоряного неба. Одна із обсерваторій знаходиться серед мальовничих гір в Карпатах і нині має назву Міжнародний науковий центр «Обсерваторія».

Науковий центр на вершині Піп Іван, також відомий під назвою Білий Слон — колишня польська астрономічна і метеорологічна обсерваторія – найвище розташована споруда в Україні.

Перше обсерваційне фотографування новим апаратом тут у 1937 році виконав польський вчений Мацей Бєліцький. Йому вдалося отримати 4 фотографії планетоїда Інтерамня. Кількома місяцями пізніше було зроблено дві фотографії комети Юрофф-Ахмаров-Гассель. Отримані таким чином дані були опубліковані у журналі Варшавської обсерваторії у 1938–1939 рр.

Навесні 1939 року до роботи в обсерваторії приступив доктор Володимир Зон. Він фотографував зірки у двох кольорах, які вирізнялися інтенсивністю свічення на чорно-білих фотознімках. Робота проводилася з зорями, що населяють Чумацький Шлях. Недопрацьований матеріал доктора Зона, що зберігався у Варшаві, зник під час Варшавського повстання 1944 року.

У квітні 1939 року до обсерваторії прибув магістр Стефан Щирбак для проведення астрономічної роботи (за дорученням професора Камінського). Тоді він здійснив близько 70 візуальних оцінок яскравості змінних зірок, виконав серію малюнків з обертання Марса, визначив 6 позицій комети Брукса.

Після початку Другої Світової війни працівники обсерваторії евакуювали найцінніше обладнання, яке потрапило до Будапештської астрономічної обсерваторії, потім до Відня, звідки, після війни, повернулися до Польщі. Змонтований трилінзовий об'єктив перебуває в Сілезькому планетарії.

З установкою у найближчий час відповідного астрономічного обладнання, Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» на горі піп Іван має стане одним із астрономічних центрів в Україні, на базі якого студенти зможуть вести спостереження, а їхні дослідження принесуть практичну користь для суспільства.