Білий слон

Українська

Ювілейний рік Обсерваторії стартував у Варшаві

Сьогодні у Варшавському університеті в бальній залі палацу Потоцького відбулося офіційне відкриття ювілейного року Обсерваторії. В урочистостях взяли участь ректори Варшавського та Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Марчин Палис та Ігор Цепенда, директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, польські високопосадовці, представники дипломатичного корпусу, професори Варшавського університету та його Астрономічної Обсерваторії, експерти, координатори напрямків наукових досліджень Міжнародного наукового центру «Обсерваторія».


Відкрив засідання Директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, який зачитав лист з привітанням від Маршала Сейму Республіки Польща Марека Кухцінського. Маршал Сейму наголосив на важливості спільної відбудови Обсерваторії й побажав її ініціаторам успіху у втіленні їх задуму.

З вітальним словом виступили ректори Варшавського та Прикарпатського університетів Марчин Палис та Ігор Цепенда. Обидва підкреслили значення спільної роботи над відбудовою не тільки для розвитку партнерських взаємин університетів та наукових здобутків, а й для поліпшення взаєморозуміння двох країн на політичному рівні.

"Обсерваторія на горі Піп Іван - це магнетичне місце. Кожен, хто хоча б раз там побував, стає у лави прихильників та лобістів нашого проекту і ми дуже вдячні польським та українським державним посадовцям, бізнесменам, громадським організаціям та науковим інституціям за підтримку ідеї відбудови", -- зазначив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. Від також пожартував, що "навіть, якщо припустити, що відбудова дуже затягнеться у часі через брак коштів, які на відміну від нас були у наших попередників, то ми вже заробили плюс у карму, тим, що в стінах Обсерваторії працює Рятувальна станція, яка дозволяє скоротити час надання допомоги туристам".

"Роль Обсерваторії значно виходить за рамки співпраці двох університетів. Ніщо так не зближує два сусідські народи, як міжлюдські відносини, які виникають саме при реалізації таких глобальних проектів. 80 років тому Обсерваторія була символом величі та сили Польщі. Наразі вона може відігравати не менш серйозне значення для України", - у свою чергу заявив ректор Варшавського університету Марчин Палис.

Після показу фільму про Обсерваторію відбулася історична панель, під час якої глава Карпатського товариства Лешек Римарович та заступник директора Астрономічної Обсерваторії Варшавського Університету Томаш Булік розповіли нові цікаві факти з історії Обсерваторії на горі Піп Іван та показали унікальні документи з музею Варшавського університету та приватних польських колекцій щодо історії будівництва, яке завершилося у Карпатах 80 років тому.


Під час урочистостей ректору Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігору Цепенді було вручено медаль 200-річчя Варшавського університету. Це дуже особлива відзнака, яку Варшавський університет надає видатним особам з академічного світу. Пізніше ректор Ігор Цепенда отримав офіційне привітання з приводу цієї нагороди від Маршала Сейму Республіки Польща Марека Кухцінського.

Під час урочистостей обидва ректори також отримали календарі, видані до ювілею Обсерваторії.

На завершення засідання Директор Студій Східної Європи Ян Малицький представив хід нинішньої реконструкції об'єкта, розповів про деталі ремонтних робіт, які зараз ведуться та представив бачення майбутнього обсерваторії.

Кульмінацією же Року Обсерваторії стане святкування ювілею на горі Піп Іван 29 липня.


Теги: Обсерваторія