Білий слон

Українська

    Вперше отримано пряме зображення новонародженої планети

    Астрономи вперше змогли довести, що на прямому зображенні газо-пилової диска навколо іншої зірки знаходиться новонароджена планета. Відкриття зроблено за допомогою спектрополяриметру SPHERE, встановленого на європейському телескопі VLT у Чилі.

    Унікальні результати будуть найближчим часом опубліковані в журналі Astronomy & Astrophysics. Зокрема, вчені змогли відобразити формування планети близько карликової зірки PDS 70. Найкращий на даний момент встановлений на наземних телескопах інструмент для пошуку екзопланет - спектрополяриметр SPHERE - також дозволив отримати спектр тіла, який вказує на існування хмарного шару. Планета знаходиться на відстані близько 20 астрономічних одиниць (середньорічна відстань від Землі до Сонця) від батьківської зірки, що приблизно відповідає орбіті Урана. Об'єкт належить до типу планет-гігантів і має масу в кілька разів більше, ніж у Юпітера.

    «Диски навколо молодих зірок - це місця народження планет, але лише невелика кількість спостережень вказували на те, що всередині них існують новонароджені планети, - говорить провідний автор роботи Міріам Кепплер з Інституту астрономії Товариства Макса Планка в Німеччині. - Проблема полягає в тому, що до цього моменту всі такі планети-кандидати могли виявитися лише артефактами в диску».

    Присутність такої гігантської планети в протопланетному диску змінило його і перетворило в так званий перехідний диск. Такий об'єкт характеризує більш низькою температурою, а також «дірою» на деякому віддаленні від зірки, яка пов'язана з впливом формується планети на рух речовини. Відкриття планети в порожній зоні диска також вперше безпосередньо доводить зв'язок між цими явищами. Вчені називають відкриття важливим кроком до повного розуміння складного і поки не до кінця поясненого процесу планетарної еволюції, особливо його ранніх фаз.