Білий слон

Українська

Визначено приоритети ювілейного року

В с. Микуличин відбулася тринадцята робоча зустріч українсько-польських експертів з відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван.
Директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, науковці та експерти підбили підсумки роботи за минулий рік та визначили пріоритетні напрямки роботи на ювілейний для Обсерваторії 2018 рік.

Протягом минулого року вдалося реалізувати декілька міжнародних проектів, завдяки чому було проведено заплановані робити з відбудови та відкрито рятувальне відділення ДСНС з відповідними умовами несення служби, відбулися спільні українсько-польські навчання рятувальників з подальшим придбанням спеціального майна та спорядження.

- Ми детально оцінили роботу, яка була проведена в 2017 році. Його найважливішою подією стало відкриття польсько-української державної рятувальної служби 16 вересня. Це перша частина колишньої обсерваторії, яку ми повернули до життя, -- розповів сайту БІЛИЙ СЛОН директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький. -- До того ж, як і під час кожної зустрічі, ми обговорювали, що будемо робити в 2018 році. Але це технічні речі. Цей рік є особливим, адже ми вирішили святкувати 80-ту річницю Обсерваорії дуже урочисто.

Польські партнери привезли з Варшави на зустріч у Микуличин щойно випущений прекрасний календар із двенадцатьма історичними фото Обсерваторії. Ян Маліцький також повідомив, що ювілей буде відзначено в декілька етапів. 12 квітня у Варшаві відбудеться спеціальне засідання у Студіях Східної Європи Варшавського університету, в бальному залі Палацу Потоцьких.

- Саме тут ми офіційно оголосимо про початок ювілейного святкування. Я не хочу розкривати всі ідеї, але ми хочемо, щоб це було справжньою подією. Завершення ювілею відбудеться в листопаді або в грудні, -- поділився планами пан Маліцький.

- Важко переоцінити важливість нашого проекту з усіх точок зору, - сказав в інтерв'ю сайту БІЛИЙ СЛОН ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда. - Це і подальша розбудова рятувальної станції. Адже у найближчому майбутньому на її базі буде створено польсько-українську школу гірського рятівництва. І наукові дослідження університетів, які потребують наукової бази, що починає розбудовуватися саме в стінах Обсерваторії. Дуже важливо об'єднати наші спільні зусилля і в галузі екологічних проектів регіону. Крім того, не будемо забувати і про політичну складову. Адже ми сподіваємося, що співпраця в цьому проекті з'єднає українців і поляків настільки, що в майбутньому стане моделлю для інших проектів.

На 2018 рік заплановано низку нових проектів, які наближають ентузіастів до другого відкриття Обсерваторії та підвищать рівень безпеки туристів у горах.