Білий слон

Українська

В Яремче розпочалася XII українсько-польська зустріч експертів

Сьогодні в Яремче розпочала роботу дводенна XII українсько-польська зустріч «Майбутнє, сучасне, минуле: нові виклики та прогнози розвитку українсько-польских ввідносин». Це єдиний регулярний науковий форум, на який вже 12 рік поспіль приїжджають відомі українські і польські експерти, дипломати та науковці аби обговорити існуючі проблеми, знайти рецепти спільного виходу з криз.

Ініціаторами форуму є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та «Кур‘єр Галіційський» - найбільший польський медіа ресурс в Україні. Їх ініциативу підтримують Сенат Республіки Польща та Міністерство закордонних справ Польщі за посередництвом Фонду «Свобода і демократія». Партнером проведення конференції є Студії Східної Європи Варшавського університету та Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України.

Сайт БІЛИЙ СЛОН вже не перший рік надає форуму інформаційну підтримку, адже проект відбудови Обсерваторії та будівництво Міжнародного центру зустрічей молоді Україні і Польщі завжди були і залишаються в центрі уваги поважного наукового зібрання.

Відкрив ХІІ зустріч ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. Він акцентував увагу гостей на назві цьогорічного форуму, яка починається зі слова «майбутнє». Тож перша панель «Політичний та безпековий виміри електоральних змін в Україні та Польщі. Боротьба за ідентичність. Між традицією та новаторством» почалася із жвавого обговорення того, на що очікувати у майбутньому після зміни влади в України.

"Багато того доброго, що є в українсько-польський відносинах, багато тих викликів і загроз, які виникали і нині існують - це наші прогнози, наш аналіз і можливість донести їх до тих, хто приймає важливі рішення у обох державах", - підкреслив ректор. Він висловив сподівання, що перезавантаження влади в Україні і Польщі надасть новий позитивний імпульс відносинам наших країн. На його думку, успіх співпраці залежить від грунтовної підготовчої аналітичної роботи експертів, які десятками років глибоко знаються на тематиці двосторонніх відносин України і Польщі.


Директор Інституту політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України Олег Рафальський у своєму вітальному слові наголосив на тому, що у нової української влади є політична воля для того, щоб вивести відносини між Україною та Польщею на якісно новий рівень, зробити їх конструктивними і доброзичливими. Він також повідомив, що Прикарпатський національний університет є науковим партнером Національної Академії наук України та за дорученням академіка Бориса Патона вручив ректору Ігору Цепенді почесну відзнаку НАН України.

Представник МЗС України у Львові Вячеслав Войнаровський зачитав привітання учасникам форуму від заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара. Він також вручив подяки за вагомий особистий внесок у розвиток міжнародного співробітництва помічнику ректора Яні Котневич та доценту кафедри міжнародних відносин Прикарпатського університету Ігору Гураку.


Заступник директора Східного департаменту Міністерства закордонних справ Республіки Польща Томаш Орловський заявив про великі надії Варшави на пожвавлення українсько-польських відносин та спільну роботу з подолання тих труднощів, які їй заважали.


«Тішить, що таке спілкування вже вкотре відбувається на Івано-Франківщині», - заявив під час свого виступу перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій і подякував ректору університету за те, що такого рівня форум збирається саме на теренах Прикарпаття.

Директор Студій Східної Європи Ян Маліцький підкреслив важливість сталої дискусії в Яремче у широкому інтелектуальному розумінні.


"Якщо ми не підемо на конфронтацію і не скажемо "ми" та "вони", якщо припустити, що ми всі належимо до категорії "ми", то у нас є шанс усвідомити, що ми хочемо, - у свою чергу зазначив у своєму виступі під час відкриття конференції головний редактор найбільшого польськомовного часопису в Україні «Галіцийський кур'єр» Мірослав Ровицький. - Незалежно від того, якими б технологіями хтось зовні не користувався, ми є бар'єром проти цих технологій!"


Як впливатимуть нові внутрішньополітичні реалії на зовнішню політику України? Чи справді відбулася зміна еліт? З якими підходами українці і поляки розпочинають новий етап і чи остаточно провалилася в Україні ставка на етноцентризм, який зміг консолідувати українське суспільство, натомість базувався на антипольськості? Що очікувати від феномену нового покоління, яке оперує виключно прагматичними цінностями? Чи потрібен Україні Інститут національної пам`яті?

На ці та багато інших питань відповідали учасники дискусії, намагаючись поставити діагноз нинішньому стану відносин між країнами, аби потім разом подумати, як саме нам будувати своє майбутнє.

Зокрема, своїм баченням того, що нині відбувається й дуже конкретними практичними порадами щодо дій, які необхідно зробити новій політичній команді України, аби вивести відносини на якісно новий рівень, поділився відомий український історик, професор Богдан Гудь.



Особливу увагу і окрему панель конференції було традиційно присвячено економічній співпраці двох країн.