Білий слон

Українська

В антиквара знайдено документи першого керівника Обсерваторії

На своїй сторінці у Фейсбуці пані Наталія Тарковська із Кракова повідомила про унікальну знахідку! Це посвідчення урядовця для пільгового користування засобами комунікації, працівника Державного Інтитуту метеорології Польщі Владислава Мідовича. Того самого Владислава Мідовича, який був керівником Обсерваторії у 1938-1939 роках!!!! Подробиці про цей документ та ще деякі речі, які належали Мідовичу пані Наталя пообіцяла розповісти найближчим часом в ексклюзивному інтерв’ю для сайту БІЛИЙ СЛОН.

Нагадаємо, що Владислав Мідович народився у Микуличині в 1907 році. Він був абсолютним фанатом своєї справи. Утім, як і всі, хто «спалахував» і жив Обсерваторією.

Мідович оселився у будівлі на вершині Чорногори разом зі своєю дружиною Антоніною та п'ятирічним сином Яцеком.

Обсерваторія, на жаль, функціонувала тільки один рік. 1 вересня 1939 року почалася Друга світова війна. 18 вересня співробітники були змушені покинути Обсерваторію. Згідно з вказівками, частина обладнання і документації були знищені.

У Владислава Мідовича був спеціальний конверт з інструкцією, що робити в разі війни. Найперше слід було спалити таємну канцелярію, знищити все обладнання, яке не встигли вивезти, щоб ворог не міг його використовувати на свою користь, виплатити тримісячну зарплату працівникам.

Канцелярію він знищив, частину астрономічного обладнання теж. Але інструкцію виконав не повністю й не розбив астрограф. Він зробив дерев'яну скриню, вистелив її сіном і сховав прилад туди. Потім, перед тим як зійти на угорську сторону, дав гроші завгоспу обсерваторії Юрі Чорному. Ще він дав йому пістолет і запас набоїв, наказавши стріляти в кожного, хто намагатиметься пограбувати Обсерваторію.

Голов­ні ключі від дверей будівлі Мідович забрав із собою. Мідович емігрував до Угорщини. Мешкав у Індонезії, Австралії. Завжди із собою він возив два ключі. Коли Мідович помирав, то передав їх своєму учневі професору Крайнеру з настановою, що він має вручити ці ключі Варшавському університету. Там вони зберігаються в очікуванні на відкриття нових дверей відбудованої обсерваторії.

Про історію Обсерваторії читайте тут http://observatorium.pnu.edu.ua/post/istoriya

Теги: історія