Білий слон

Українська

    Українські глядачі захоплені фільмом про Обсерваторію

    Дуже скоро документальний фільм «Обсерваторія» польського режисера Вєслава Романовського зможуть переглянути всі охочі. Але поки що його демонструють тільки у рамках різних фестивалів України та Польщі. Зокрема, 8 вересня стрічку було представлено на третьому культурно-мистецькому фестивалі «Княжа родина» у Софії Київській.

    БІЛИЙ СЛОН представляє вашій увазі декілька фрагментів фільму з цього фестивалю.




    По завершенні перегляду один з ініціаторів зйомок фільму Віктор Собіянський, експерт з програмної діяльності Польського інституту у Києві, в інтерв’ю БІЛОМУ СЛОНУ розповів про історію створення цього фільму, який було знято з нагоди 80-річниці відкриття Астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван Польським Інститутом у Києві спільно зі Студіями Східної Європи Варшавського університету. Саме вони запросили до співпраці відомого польського режисера Вєслава Романовського, який вишуканою мовою документального кіно розповів історію створення величної «Гуцульської піраміди» у Карпатах, яку було збудовано 1938 року на горі Піп Іван.


    Чудова режисерська робота, максимальна насиченість цікавою інформацією та неперевершені кадри зйомок у горах! Все це абсолютно захоплює глядача!


    Тож колись Обсерваторія була найсучаснішим об’єктом такого типу у Польщі та однією з двох найпотужніших високогірних обсерваторій у Європі. Яке на неї чекає майбутнє? Відповідь на це питання дізнаємося дуже скоро. Прикарпатський національний та Варшавський університети за декілька років знову запросять кінематографістів, аби зафільмувати друге відкриття та початок нового життя Обсерваторії. Саме про це нині мріють ініціатори відбудови, докладаючи всі сили, аби це сталося якнайшвидше!

    Теги: Білий Слон, Обсерваторія, історія