Білий слон

Українська

У Варшаві відбулася підсумкова нарада щодо відновлення Обсерваторії на горі Піп Іван

30 листопада-2 грудня у Варшаві відбулася традиційна щорічна нарада, присвячена відновленню Астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван, яку здійснюють Прикарпатський національний ім. В. Стефаника та Варшавський університети. В зустрічі взяли участь ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігор Цепенда, директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, а також архітектори, інженери, експерти та науковці, які є реалізаторами цього проекту. Вони підбили підсумки відновлювальних робіт-2017 та затвердили план реалізації наступних етапів відбудови.

Головну увагу приділили архітектурно-інженерній частині проекту. Зокрема, конструктивним та захисним заходам. Насамперед, створенню системи громовідведення. Прикарпатським університетом вже замовлено проектно-кошторисну документацію цієї системи. Встановлення обладнання планується на травень-червень 2018 року. Також цього року в Обсерваторії продовжувалися роботи зі зміцнення конструкцій в середині будівлі та завершено підготовку приміщень для гірської рятувальної служби.

Варто нагадати, що 16 вересня відбулося офіційне відкриття першої черги відбудови Обсерваторії, а саме -- Явірницького пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області. Тож від цієї дати об’єкт на висоті 2028 м почав працювати 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Це означає, що не тільки туристичний рух в районі Чорногірського хребта, а й сама будівля і її територія, відтепер знаходяться під цілодобовою круглорічною опікою професійних рятувальників.

Крім того, розпочато процес створення українсько-польської гірської рятувальної служби та школи гірського рятівництва, які у майбутньому будуть розширені для учасників рятувальних операцій з інших країн Карпатського регіону.

В нараді також взяли участь астрономи та метеорологи Варшавського університету, які ознайомили учасників наради з технічними параметрами майбутнього наукового обладнання, яке буде згодом встановлено на Обсерваторії.

Наступний рік є ювілейним для Обсерваторії, оскільки 29 липня 1938 року відбулося її перше відкриття. У зв’язку з цим учасники зустрічі у Варшаві обговорили майбутні заходи щодо відзначення 80-річчя створення Обсерваторії. На традиційну лютневу нараду в Україні дано доручення затвердити й оголосити план заходів в контексті відзначення цієї події. Нагадаємо, що 29 листопада Вчена рада Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з нагоди майбутнього ювілею прийняла рішення оголосити 2018 рік – Роком Обсерваторії на горі Піп Іван.

Під час зустрічі було також презентовано та схвалено проект Інтернет сторінки Обсерваторії, яка охоплює всі основні напрямки її майбутньої роботи, зокрема, Міжнародного наукового центру «Обсерваторія», а також містить новини, історію та багато корисної інформації для туристів від рятувальників та науковців.