Білий слон

Українська

У Трускавці презентовано високогірний рятувально-навчальний центр

Які виклики стоять перед управліннями з питань надзвичайних ситуацій у Карпатському макрорегіоні? Питання міжнародної співпраці задля безпеки прикордонних територій Карпат обговорили 27 червня в рамках IV Форуму місцевого розвитку у Трускавці.

Під час панельної дискусії, модератором якої виступив ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, наш партнер з відбудови Обсерваторії Начальник управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький провів презентацію досвіду співпраці своєї служби з польськими партнерами.

За словами Володимира Чернецького, польська сторона допомагає у підготовці гірських рятувальників. Це досвід рятування у гірських умовах, особливо у зимовий період, надання першої допомоги, підготовка у водінні квадроцикла тощо.

Володимир Чернецький розповів також про нещодавно виграний Прикарпатським та Варшавським університетами в рамках програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020масштабний проект на горі Піп Іван «Адаптація колишньої обсерваторії на норі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру».

Під час дискусії Заступник голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Ільченко у свою чергу розповів про створення мережі Центрів безпеки громади.

«У 2016 році ми започаткували пілотний проект щодо створення безпекових центрів у Донецькій області. Зараз їх там діє уже чотирнадцять. Для нас важливо, щоб цей успішний досвід було перенесено і в Карпатський регіон. І перший такий центр уже створено на Івано-Франківщині.

Свою підтримку цієї практики висловив і голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, який принагідно висловив жаль, що ця ідея не була внесена в законодавство про створення об’єднаних територіальних громад.

«Створення центрів безпеки громад є чудовою ідеєю і вона стане одним із наших головних пріоритетів на найближчий час», – запевнив голова Львівської облради.

Теги: Рятувальний пост, Обсерваторія