Білий слон

Українська

Стаціонари для моніторінгу лісівничо-таксаційних показників деревостанів

Лісові масиви гори Піп Іван є цікавим науковим об’єктом для лісівників, так як на його схилах знаходиться низка висотних поясів, а саме :

  • нижній гірсько-лісовий пояс (приблизно до 1100 м), який складається з букових та мішаних ялицево-смереково-букових лісів;
  • верхній гірська-лісовий пояс (по 1 500м), представлений смерековими та ялицево-смерековими лісами;
  • субальпійський пояс (1500—1800 м), де поширені криволісся та рідколісся з низькорослих сосни гірської вільхи, ялівцю, а також злаково-різнотравні луки;
  • альпійський пояс (вище 1800 м) з низьких чагарників і трав'яних лук.

Для лісівників найбільш цікавими є перших два пояси, так як в них зосереджені найбільш цінні деревні породи Карпат.

Серед лісівничих досліджень, нами планується закласти ряд стаціонарів для моніторингу лісівничо-таксаційних показників деревостанів. Систематично проводитимуться лісопатологічні та ентомологічні дослідження, для встановлення впливу хвороб та шкідників на стійкість лісу.

У зв’язку із глобальними змінами клімату проводитимуться дендрохронологічні, та дендрокліматичні дослідження, а наявність в приміщенні обсерваторії метеостанції дасть змогу отримувати репрезентативні дані що до впливу природніх факторів на ріст лісів. На основі отриманих даних можна буде розробити рекомендації для лісогосподарських підприємств щодо ведення лісового господарства.

Так, як територія гори Піп Іван знаходиться в природно-заповідному фонді, то це дає змогу нам вивчати процеси, що відбуваються в лісостанах без впливу людини.

Також цінність даного об’єкту полягає в тому, що на основі влаштованих стаціонарів, можна сформувати демонстраційні об’єкти для навчання студентів природничих спеціальностей, а також створити базу для проведення навчальних практик.