Білий слон

Українська

    Сходження разом із партнерами з Мінекономрозвитку

    Партнери Прикарпатського національного університету з Міністерства економічного розвитку та торгівлі України і команди підтримки реформ здійснили спільне сходження на гору Піп Іван. Вони ознайомилися з процесом відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії. Ректор університету Ігор Цепенда розповів їм про перспективи розвитку Міжнародного наукового центру «Обсерваторія».

    Зокрема, про те, що на даному етапі модернізація та відновлення приміщень обсерваторії здійснюється в рамках проекту міжнародної технічної допомоги ЄС “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального навчального центру”. Цей проект впроваджується в рамках програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства (ППС ЄІС) «Польща-Білорусь-Україна» 2014-2020. На території України координацію реалізації цієї програми здійснює саме Мінекономрозвитку, яке виступає Національним органом в рамках участі України у 4 ППС ЄІС. Серед цих 4 програм «Польща-Білорусь-Україна» є лідером за темпами реалізації, в рамках якої вже завершено конкурсний відбір регулярних проектів, а також великих інфраструктурних проектів (ВІП).

    Щодо проекту на горі Піп Іван, то його головним виконавцем є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, партнерами якого є Варшавський університет, Управління ДСНС в Івано-Франківській області та Група Бещадської гірської волонтерської служби швидкого рятування (GORP, Польща). Кошторисна вартість проекту 1 170 269,82 євро (з яких: грант ЄС для України – 852 161,88 євро, внесок реципієнтів – 117 026,98 євро). Термін реалізації 23.02.2019 – 22.02.2021.

    Як зазначила директор Департаменту державних інвестиційних проектів та підтримки розвитку Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Оксана Гришкевич, проект є важливим для Карпатського регіону і стане основою для його подальшого розвитку. Вона також зробила запис у книзі почесних гостейМіжнародного наукового центру «Обсерваторія».

    Також під час навчального заходу його учасники побували в селищі Микуличин Яремчанської міськради. Ректор університету Ігор Цепенда ознайомив їх зі станом реалізації державного інвестиційного проекту «Будівництво Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Республіки Польща». Це проект-супутник МНЦ «Обсерваторія» і Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника є відповідальним виконавцем проекту. Його загальна вартість становить 193,342 млн. грн. Строк реалізації – 2018-2020 роки. На думку фахівців, МЦЗ стане унікальним осередком з розвитку культурної, освітньої, наукової та інноваційної практичної співпраці студентів України та Польщі.

    Теги: ПНУ, Піп Іван