Білий слон

Українська

    Штаб-квартирою Collegium Carpathicum є Обсерваторія на горі Піп Іван


    Заснований за ініціативою Студій Східної Європи Варшавського університету проект міжнародної співпраці між університетами Collegium Carpathicum стартував у вересні 2017 року під час XXVII Економічного форуму у Криниці. Штаб-квартирою Collegium Carpathicum є Обсерваторія на горі Піп Іван. До консорціуму Collegium Carpathicum входить сім вищих навчальних закладів Європи. П'ять - з країн Вишеградської групи, а також два - з Румунії та України. Зокрема, це Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника (Україна), Варшавський університет (Республіка Польща), Університет Острави (Чеська Республіка), Католицький університет Петера Пазми, (Угорщина), Східноєвропейська вища школа у Перемишлі (Республіка Польща), Пряшівський університет (Словаччина) та Університет Стефана чал Маре у Сучаві (Румунія).

    Ініціативу створення консорціуму підтримав Маршал Сейму РП Марек Кухчінські. Адже цю ідею спочатку декілька років обговорювали під час щорічного Форуму Європа Карпат в рамках Економічного форуму у Криниці (відомого також як "Центральноєвропейський Давос"). В результаті дискусій ректори університетів прийняли рішення про створення консорціуму партнерських навчальних закладів. Проект передбачає обмін науковцями, які читають лекції на тему єврокарпатського регіону в широкому розумінні цього терміну.

    У вересні 2018 року на Форумі у Криниці ректори, що беруть участь у Collegium Carpathicum, представили слухачам результати першого року співпраці та бачення планів на майбутнє.

    17 грудня 2018 року у Варшаві відбулася координаційна зустріч ректорів і перша нарада координаторів проекту Collegium Carpathicum.

    Протягом 2019 року відбувається постійний обмін науковцями, які відвідують з лекціями партнерські університети.

    Зокрема, у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника 28 травня в з лекціями виступала викладач Східноєвропейської вищої професійної школи Перемишля (Республіка Польща) Малгожата Кужбіда. Професор зустрілася зі студентами спеціальності міжнародних відносин та міжнародних економічних відносин, політології та журналістики. Вона прочитала лекцію “Центрально-Східна Європа на прикладі карпатських країн”. Йшлося про геополітику, партійні системи країн Центрально-Східної Європи, транспортний шлях «Via Carpatia». Студентам та викладачам спеціальності міжнародних економічних відносин лектор провела презентацію “Молодь XXI ст.: активність і політичні вподобання”. У ході виступу Малгожата Кужбіда звернула увагу на питання демократії, патріотизму, формування цінностей. Перед майбутніми журналістами та політологами польська науковиця виступила з тематичною лекцією “Концепція країн. Думки політиків карпатських країн на початку ХХ ст.”.

    18 червня у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника також виступав Штефан Пурич, проректор Сучавського університету Штефана чел Маре (місто Сучава, Румунія). Професор зустрівся зі студентами спеціальності історія, археологія та етнологія. Штефан Пурич прочитав дві лекції “Народи Карпатського регіону та геополітичні вектори першої половини ХХ століття”, “Транскордонне співробітництво – переваги, ризики, належні практики”.




    Теги: Обсерваторія, Collegium Carpathicum