Білий слон

Українська

Рятувальну станцію офіційно відкрито

На горі Піп Іван 16 вересня офіційно відкрито гірську рятувальну станцію. Спочатку вона кілька років працювала в тестовому режимі, а в серпні 2016 року було створено Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області. З тих пір почалися чергування на постійній основі в спеціально відведеній для рятувальників частині будівлі астрономічно-метеорологічної обсерваторії, відновленням якої займаються Прикарпатський національний університет ім. В. Стафаника та Варшавський університет.

Нагадаємо, що наказом ДСНС України від 3 серпня 2016 року № 374 «Про здійснення організаційно-штатних заходів в підрозділах ДСНС України» створено пошуково-рятувальне відділення (с. Явірник Верховинського району) з місцем дислокації на горі Піп Іван, де забезпечено 10 постійних робочих місць рятувальників.

Щодо польських колег, то вони вже кілька років проводять тут спільні з українцями навчання у рамках проекту, який фінансує Міністерство закордонних справ Республіки Польща за сприяння Підкарпатського воєводства.

В урочистостях, що відбулися, взяли участь заступник міністра освіти і науки України Р. Греба представники державної влади Польщі, начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, представники духовенства і, звичайно, головні ініціатори відбудови обсерваторії – директор Інституту східних студій Варшавського університету Ян Маліцький та ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.