Білий слон

Українська

Прогулянка у гори закінчилася смертю

Сьогодні рятувальники станції, що розташована у стінах Обсерваторії, після восьми годин пошуків знайшли тіло загиблого напередодні в горах туриста. Як повідомили сайту БІЛИЙ СЛОН в Управлінні ДСНС в Івано-Франківській області, трагедія сталася під час сходження на вершину трьох туристів з Закарпаття. 17 березня вони рухалися в бік Попа Івана зі сторони міста Рахів та заблукали.

19 березня о 12:45 рятувальники Явірницького пошуково-рятувального відділення Спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в Івано-Франківській області у складі 2 чоловік вийшли для надання допомоги працівникам Рахівського гірського пошуково-рятувального відділення аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в Закарпатській області (5 чоловік та 1 техніка), які розпочали пошуки зниклих туристів. О 16:46 на полонині Гропа працівники Явірницького ПРВ знайшли одного з туристів, жителя міста Ужгород. За його словами, їхня група розділилась і один з чоловіків, 34-річний також мешканець Ужгорода, загинув десь орієнтовно між полониною Гропа та горою Вихід. Третій турист, мешканець Тернополя, самостійно зійшов в урочище Погорілець поблизу присілка Шибене Зеленської сільської ради Верховинського району та зупинився в місцевих жителів.

Вчора ввечері рятувальники супроводили потерпілого туриста на пункт постійної дислокації пошуково-рятувального відділення на горі Піп Іван. Чоловік знаходився у задовільному стані, медичної допомоги не потребував.

Сьогодні о п’ятій годині ранку до проведення пошукових робіт залучили 13 рятувальників та 3 одиниці техніки Івано-Франківського, Верховинського та Косівського пошуково-рятувальних відділень. О 12:50 рятувальники з Івано-Франківська знайшли тіло загиблого туриста між полониною Гропа та горою Вихід. Його транспортували до підніжжя гори Погорілець Верховинського району.

Як з’ясувалося, туристи збилися з наміченого маршруту через складні погодні умови. Був шквальний вітер, сніг та нульова видимість. Чоловіки вирішили не продовжувати сходження на вершину. Першу ніч вони провели на відкритому просторі. Мали з собою тільки каремати і спальні мішки, тож робили собі лежанки. На ранок сходження теж не відбулося, оскільки один з туристів став почуватися погано, мав занепад сил. Тож туристи вирішили спускатися донизу. Спуск виявився не дуже вдалим. Оскільки місця там складні, то підкорювачи гір потрапили в буреломи, не змогли продовжити рух і тому змушені були провести ще одну ніч в горах під відкритим небом. Наступного ранку один з чоловіків пішов за допомогою, залишивши двох товаришів на місці ночівлі, одному з яких ставало все гірше і гірше, він вже навіть не міг говорити. За словами товариша, який з ним залишився, згодом чоловікові стало особливо погано і він помер. Тому, хто з ним лишився вже нічого не залишалося, як рятуватися самому. Залишивши тіло і зазначивши місце, щоб можна було забрати померлого, він вирушив за допомогою.


Теги: Рятувальний пост