Білий слон

Українська

    Пастуша служба

    Пастуші собаки - це найдавніші помічники людини у горах. Навчені пасти овець, збирати стадо, надавати йому правильний напрямок, охороняти і приганяти тварин, що відбилися, вони завжди полегшували роботу пастуха.

    Сьогодні пастуша служба користується надзвичайною популярністю у власників собак. І хоча протягом багатьох поколінь робочі інстинкти псів мало використовували, нині все більше і більше власників пастуших гірських собак прагнуть реалізувати давній, від початку часів закладений в собаці інстинкт пастушої та охоронної роботи.

    Для того, щоб перевірити вашого улюбленця на наявність схильності до роботи з вівцями, існують спеціальні дресувальні центри. Їх дуже багато у Чехії, Угорщині. Є і в Україні. Зокрема, це відомий тренувальний центр «Династія» у с. Соснівка Іванківського району Київської області. Отари таких центрів відрізняються від звичайних отар тим, що вівці звиклі до постійної взаємодії із собаками різних порід та темпераментів. Це надзвичайно важливо! Адже недосвідчені домашні тварини здатні налякатися самі або налякати собаку і надовго відбити у неї бажання працювати.

    Досвідчені інструктори радять фермерам, які хочуть розпочати свій шлях у вівчарстві, але ще не мають вівець, перевірити як пес поводитиметься з вівцями на інших тваринах. Для цього підходить, наприклад, зграя качок. Натомість кури або гуси найчастіше занадто полохливі й примхливі для навчання.

    Головний помічник у роботі гірських псів - пастуший інстинкт. Дехто вважає, що керувати отарою можна навчити будь-якого пса, але вихованець, якому це не надає задоволення, навряд чи стане потім працювати в складних умовах високогір’я.

    У більшості випадків інтерес до пастушої служби прокидається у собаки не раніше 8-9 місяців, а у гігантських порід - може дрімати і до півтора року. Але пізніше цього віку немає сенсу тестувати тварину на наявність або відсутність інстинкту.

    Втім тварини з яскраво вираженим пастушим інстинктом вже у дитинстві виявляють певні особливості поведінки. Наприклад, бігають під час прогулянки по дузі, намагаючись контролювати все, що відбувається навколо. Спостерігають за дітьми, розуміючи, що серед інших людей саме вони потребують захисту. Штовхають м'ячик носом і передніми лапами, змушуючи його рухатися в обраному напрямку, тобто начебто «пасуть» його. Уважно охороняють свою територію, проганяючи з двору чужих тварин або незнайомих людей. Копіюють поведінку квочки, застосовуючи її по відношенню до людей або інших тварин. Якщо ваше цуценя поводиться подібним чином, значить його пастуший інстинкт досить сильний.

    Найбільш талановиті пси з першої зустрічі з вівцями демонстрють інстинкт -- збирають тварин до купи або зганяють їх в кут. Справа техніки навчити таких вихованців гнати стадо в сторону будинку або підганяти його ближче до людини-пастуха.