Білий слон

Українська

Озброєні проти лавин

У бойовий розрахунок Управління ДСНС України в Івано-Франківській області введено сучасне рятувальне обладнання для високогірної станції, яка розташована у приміщенні Обсерваторії на горі Піп Іван. В рамках минулорічного гранту з Підкарпатським воєводством Республіки Польща «Зміцнення системи кризового управління Івано-Франківської області шляхом підвищення оперативних вмінь та компетентності рятувальних служб у сфері рятування при сходженні лавин та рятувальних заходів з використання канатних технологій» отримано, зокрема, лавинні біпери, зонди та сніговий скутер. Про завершення гранту та подальші плани в інтерв’ю «Білому слону» розповів начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький:

  • З приємністю можу підтвердити, що обладнання в рамках гранту не тільки отримано нами, а вже пройшло всі процедури розмитнення й введено в бойовий розрахунок. Ми не просто отримали сучасну й надійну «зброю» проти лавин, а й наприкінці року, з 12 по 18 грудня в Підкарпатському воєводстві Республіки Польща на базі Бещадської групи ГОПР провели навчання рятувальників високогірної станції на горі Піп Іван пошуково-рятувального відділення (с. Явірник) 4-ї спеціальної пошуково-рятувальної групи спеціальної пошуково-рятувальної частини АРЗ СП Управління ДСНС України в Івано-Франківській області. В процесі тренінгів польські рятувальники навчили своїх українських колег працювати з сучасним рятувальним обладнанням, а саме – лавинними біперами, зондами та керувати сніговими скутерами (снігоходами) тощо.
  • Хто фінансував всі ці заходи?
  • Фінансування здійснювалося Міністерством закордонних справ Республіки Польща в рамках програми «Польська допомога задля розвитку – 2017». Також, в рамках проекту «Зміцнення системи кризового управління Івано-Франківської області шляхом підвищення оперативних вмінь та компетентності рятувальних служб у сфері рятування при сходженні лавин та рятувальних заходів з використання канатних технологій» відбулися спільні показові навчання рятувальників України і Польщі та офіційна частина із закриття проекту із врученням майна, яке придбано для рятувальників Івано-Франківської області.
  • Що саме отримала рятувальна станція на горі Піп Іван?
  • Зокрема прикарпатським гірським рятувальникам були передані снігохід; лавинне спорядження ABC – лавинний біпер, щуп та 10 комплектів лопат; спорядження для вивчення і прогнозування сходження снігових лавин - 2 комплекти; комплекти спеціального одягу для 10 рятувальників, зокрема, термобілизна, гірські черевики; рюкзаки з швидким доступом до лавинних комплектів ABC. Все вручене майно, рятувальники будуть використовувати у своїй роботі для порятунку людей.
  • Розкажіть, як саме це відбуватиметься?
  • Наприклад, відтепер кожен рятувальник в разі сходження снігової лавини за допомогою сигналізатора зможе подати сигнал, якій його колеги приймають іншим спеціальним пристроєм, за допомогою якого в радіусі метра можна встановити місце знаходження потерпілого для проведення рятувальних заходів.
  • Це для пошуку тих, хто вже потрапив під лавину. А чи є обладнання, яке прогнозує сходження лавин, щоб запобігти нещасним випадкам?
  • Так. Існують сучасні технології, якими в повній мірі володіють наші гірські рятівники. Якщо пояснювати в загальних рисах, то існують спеціальні пили, якими вирізається пласт снігу. Потім спеціальною лінійкою вимірюється спресованість снігу, і по спеціальних таблицях і в залежності від того, наскільки сніг спресований та наскільки він вологий, прогнозується лавино небезпека.
  • Де саме проводяться ці дослідження?
  • На туристичних тропах, над ними, під ними. В місцях прогнозованого перебування туристів.
  • А чим, скажімо, лавинна лопата відрізняється від звичайної?
  • По-перше, вона легка і невелика за розміром. По-друге, вона має спеціальну форму, яка дозволяє зручно працювати нею під час рятувальних робіт. Наші хлопці пройшли навчання з усім цим обладнанням і отримали схвальні відгуки про майстерність і швидкість своєї роботи від європейських гірських рятувальників.
  • І відтепер на Піп Івані зявиться ще й снігохід!
  • Так, сніговий скутер зробить наших рятувальників ще й максимально мобільними.
  • Скільки людей може пересуватися на ньому по зимових горах?
  • За технічною характеристикою, 2+1. Плюс снегохід може тягнути за собою сани з потерпілим, або вантаж. До того ж, скутер не потребує складних умов зберігання. Легко заводиться і при мінус 20. Досить економний у порівнянні з іншою технікою: ми порахували, що один підйом на гору – це приблизно 20 літрів пального А 95.
  • Хотілося б привітати нас всіх з тим, що перша в Україні високогірна рятувальна станція, яку тільки в вересні було офіціально відкрито, вже має елементи серйозного сучасного обладнання, і запитати про подальші плани.
  • Цього року плануємо отримання чергового гранту. Наступний крок - сучасна техніка для літнього періоду роботи рятувальників.