Білий слон

Українська

На вершині створять центр з екологічного моніторингу

На базі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на території Карпатського національного природного парку буде створено науково-освітній центр з екологічного моніторингу транскордонних впливів. Про це під час наради в Івано-Франківській ОДА, присвяченої розвитку природно-заповідного фонду в Карпатському регіоні, заявив заступник міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко, який 22 серпня відвідав Міжнародний науковий центр «Обсерваторія».

Основною метою центру буде здійснення комплексної оцінки екологічної ситуації у Центральній та Східній Європі та попередження загроз виникнення екологічних катастроф. Під час візиту заступника міністра також обговорювалися перспективи розширення територій природних парків у рамках проекту збереження Карпатських пралісів. Велика увага була приділена питанню отримання установами природно-заповідного фонду речових прав на землю.

«В Європі природоохоронні території давно займають велику частину. Україна ж нині лише продовжує формувати свій природно-заповідний фонд, тому актуальним залишається питання вивчення території, яка має екологічну і рекреаційну цінність і, головне, є важливим елементом для підтримки екологічної рівноваги Центральної та Східної Європи», – зазначив В. Полуйко.